Video: troopilise Tonga esindaja võistleb Pyeongchangi taliolümpial murdmaasuusatamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pita Taufatofua
Pita Taufatofua Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Sel kuul saab Pita Taufatofuast esimene tongalane, kes võistleb taliolümpiamängudel murdmaasuusatamises.

34-aastase tongalase sõnul loodab ta Lõuna-Koreas  Pyeongchangi taliolümpial hästi võistelda, näitamaks et ka troopiliselt saarelt võivad talialadega tegelejad tulla, teatab The Guardian. 

Pita Taufatofua
Pita Taufatofua Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Olümpiafännidele ei ole Taufatofua tundmatu, sest ta kandis oma riigi lippu 2016. aasta Rio suveolümpiamängude avatseremoonial. Tal oli seljas Tonga rahvusseelik, mis oli valmistatud palmilehtedest ning kaelas oli tal haihammastest kee.

Pita Taufatofua 2016. aasta Rio olümpiamängudel Tonga lipukandjana
Pita Taufatofua 2016. aasta Rio olümpiamängudel Tonga lipukandjana Foto: OLIVIER MORIN/AFP/Scanpix

Tongalane võistles Rios taekwondos, kus ta sai juba esimeses matšis kaotuse osaliseks. Hoolimata sellest, et ta ei jõudnud olümpial just kaugele, sai temast Tongal kuulsus, kelle vastu hakkasid tundma huvi nii modelliagentuurid kui Hollywoodi produtsendid ning temaga sõlmiti mitu lepingut. Saadud tulu aitas tal murdmasuusatamisega tegelema hakata.

Pita Taufatofua võistles Rio olümpial taekwondos
Pita Taufatofua võistles Rio olümpial taekwondos Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/SCANPIX

Taufatofua sündis 5. novembril 1983 Austraalias Brisbane'is, kuid kasvas üles ja käis koolis Tongal, kus lõpetas ka keskkooli. Kõrghariduse sai ta Austraalias Brisbane’i luterlikus kolledžis, kus õppis põhiainetena politoloogiat ja ajalugu, lõpetades selle 2000. aastal.  

Olümpiasportlase ema on  briti päritolu austraallanna ja isa on tongalane.

Taufatofua sõnul ei huvita teda kuulsus, vaid sport. Talle meeldib taekwondo, kuid ka murdmaasuusatamine, mida Tongal on keeruline harrastada, sest keskmine temperatuur on seal aasta läbi pluss 25 kraadi.

Tongalane käib treenimas Islandil, tehes vahepetuse oma venna juures, kes elab Ühendkuningriigis Londonis.  

Talle hakkas murdmasuusatamine huvi pakkuma mõni aeg tagasi kui ta nägi maailma parimatest murdmasuusatajatest Youtube’is videoid.

Ta sai aru, et murdmasuusatamisega tegelemiseks peab ta kaalu langetama ja nii kaotaski ta oma kehakaalust 15 kilogrammi, kaaludes nüüd 75 kilogrammi. Nii Tongal kui Austraalias olles teenib ta rullsuuskadega, kuid  ka joostes. 

«Mulle meeldib areng, nii tavaelus kui sportlasena. Kui elus muutusi ei tee, siis tekib seisak, tuues kaasa mandumise,» selgitas tongalane.

Põhiliselt Brisbane’is elaval tongalasel on mõned korrad olnud võimalus treenida ka Norras ja Rootsis, kus temperatuur on olnud miinus 15 – 20 kraadi. Ta elab tavaliselt odavates hostelites ning toitub tuunikalast ka makaronidest, kuid see ei häiri teda.

Pita Taufatofua
Pita Taufatofua Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

34-aastasel suusatajal on üks paar korralikke olümpianormidele vastavaid murdmaasuuski, millega ta kavatseb võistelda ka Pyeongchangis.

Ta käivitas ka GoFundMe leheküljel rahakorjanduse, et tal oleks nüüdsel taliolümpial piisavalt raha elamiseks-olemiseks.

«Üks aasta tagasi arvasid kõik, et ma olen hull. Nii Tongat kui Austraaliat seostatakse sooja ja lumevaesusega, kuid see ei ole mulle kunagi takistuseks olnud. Olen olnud leidlik ja olen seda ka edaspidi, igatahes ma lähen ja võistlen Lõuna-Koreas,» teatas Tonga kodakondsusega sportlane.

Mehe sõnul ta teab, milline on konkurents murdmaasuusatamises ja ta ei ole kindlasti tipus, vaid viimaste seas, kuid talle on kõige tähtsam osalemine ja taliolümpia kogemuse saamine.

Pita Taufatofua
Pita Taufatofua Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Tongalase teatel jätkab ta ka taekwondoga tegelemist ja ta ei välista, et osaleb ka 2020. aasta suveolümpiamängudel Jaapanis Tokyos.

Pyeongchangi taliolümpiamängud kestavad 9. – 25. veebruarini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles