Novatoursis lahvatas tüli eksjuhiga (2)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novatours messil
Novatours messil Foto: Peeter Langovits

Reisikorraldusfirma Novatours UAB Eesti tütarfirma Novatours OÜ eksjuhi Andree Uustali sõnul on Novatoursi Eesti üksuses toimunud ebaselged tehingud ja ettevõtte seis on kahtlane. Novatoursi kinnitusel on süüdistused aga alusetud ja eksjuhti ootab kohtuasi.

«Novatours OÜ on käesoleval hetkel miljonitesse küündiva maksuriskiga äriühing, mille ainsaks märkimisväärseks varaks on nõuded oma Leedu emaettevõtte vastu,» ütles Uustal teates meediale. 

Uustali sõnul asus ta Novatoursi juhtima rasketes «masu» tingimustes. «Äriühing oli liialdamata öeldes suures kahjumis ja pankrotiohus, millest ülesaamiseks juba enne minu tööle asumist oli ühest off-shoreist liikunud Novatoursi üle 800 000 euro raha, mille päritolu vastu mul soovitati mitte ülearu huvi tunda – mina pidin teadma, et Novatoursi on selle raha eest koostanud Eesti makroökonoomika ja meelelahutusturu analüüsi,» ütles Uustal.

«Samas vaid saadavast rahast ei piisanud – äritegevuse jätkusuutlikuks tegevuseks tuli panna kokku korralik ja töökas meeskond, seejärel arendada välja müük ning kvaliteetne klienditeenindus. Vajalikud muudatused võtsid aega ja energiat, kuid see kandis vilja ja pankrotioht möödus. Veelgi enam - viimased viis aastat on ettevõte tegelikkuses teeninud väga korralikku kasumit, seda kokku üle 12 miljoni euro,» lisas ta.

Uustali väitel majandusaasta aruannetes sellised kasuminumbrid kuskil ei kajastu, sest firmast on viimastel aastatel välja viidud pea miljon eurot aastas. Ta lisas, et mullu jaanuari seisuga oli Leedu emafirma Novaturase käes 12 miljonit eurot Eesti tütarettevõte raha «laenuna.». «Need summad on aastate jooksul välja viidud cash poolinguga – ööseks liikus kõik raha Leetu, aga hommikul enam tagasi ei kantud. Kuigi audiitorfirma Ernst & Young on probleemile aastaid tähelepanu juhtinud, siis nende ja minu tungival nõudmisel vormistati laenuleping 12 miljoni euro osas alles tagantjärele, sealhulgas tagantjärele kuupäevadega, 2017. aasta suvel,» sõnas Uustal.

Uustali kinnitusel räägib ta neist probleemidest vaid seetõttu, et kaitsta klientide huve. Ta on enda sõnul Eesti tütarettevõtja juhina korduvatelt nõudnud, et vähemalt "laenud" Novatours OÜ-le tagastatakse, mida aga ei tehtud. «Veelgi enam - selle aasta esimesel septembril võeti Eesti Novatours kontolt, ja minu teada ka Läti haru kontolt, 5 miljonit eurot lisaks – tegemist oli taaskord rahaga, mis põhimõtteliselt koosnes klientide ettemaksudest,» märkis Uustal.

"Edasine hargnes kui õudusunenägu. Kui enne summutati minu protestid pehmemate viidetega sellele, et "mul on ju tegelikult päris hea töökoht", siis pärast avaldust kästi mul omanikfirma poolt vait olla ja anti teada, et kui ei meeldi, siis kirjuta lahkumisavaldus. Lisaks ähvardati, et vaadaku ma ette, kui kusagil midagi räägin, sest sellisel juhul mina ja mu poeg kahetsevad elupäevade lõpuni. Ning lisaks rõhutati, et neil on vahendeid mind vaikima sundida," ütles Uustal.

Möödunud aasta 25. septembril teatas Novatours OÜ, et ettevõtte senine tegevjuht Andree Uustal lahkus ettevõttest ning juhtimise võttis üle grupi peadirektor Linas Aldonis. Rohkem reorganiseerimise plaane ettevõttel ei ole, märgiti teates.

Möödunud aasta suvel omandas Poola reisifirma Itaka Holdings Novatoursi emaettevõtte Novaturas erakapitalifondilt Enterprise Investors, tehingu hinda ei avaldatud.

Novatours OÜ ametlik kommentaar

Endise kohaliku juhi esitatud süüdistused on täiesti alusetud. Ettevõte kavatseb laimamise osas astuda omapoolseid õiguslikke samme. Nimetatud eelmise juhi poolt edastatud väljamõeldud kirjutis on pelgalt ebaadekvaatne reageering faktile, et tema vastu on esitatud hagi seoses enda kasuks tehtud alusetute maksetega. Antud hagi esitati Eestis kohtule eelmisel aastal.

Eksjuht saab vastused kõikidele oma küsimustele Eesti kohtust, kus menetletakse tema vastu esitatud tsiviilhagisid. 

Järgime alati kõige kõrgemaid standardeid - nii seadusandlikke kui ka meie töökorralduses ja väärtustes. Kõik Novatoursi majandusaruanded on avalikult kättesaadavad ning me oleme läbipaistev ettevõte nii aktsionäridele, töötajatele kui ka avalikkusele. 

Need on olnud rasked õppetunnid, kuid antud kaasusel on olnud minimaalne mõju Novatoursi tegevusele ning me ei näe selles ühtegi täiendavat riski ettevõttele või selle aktsionäridele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles