Swedbank täitis Eesti riigikassat 90 miljoni euroga

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank ASi juht Robert Kitt.
Swedbank ASi juht Robert Kitt. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Swedbank Eesti teenis mullu 170 miljonit eurot puhaskasumit, mida on veidi vähem kui 2016. aastal. Makse tasus pank riigile pea 90 miljonit eurot, olles sellega üks suuremaid maksumaksjaid.

Swedbank Eesti peadirektor Robert Kitt ütles, et kasumi väikese languse peamiseks põhjuseks oli kõrgem tulumaksukulu, mille põhjustas uus dividendipoliitika. Panga maksude eelne kasum kasvas 2016. aastaga võrreldes 8 protsenti.

«Meil on rõõm näha, et praegu on Eesti majandus väga heas seisus,» märkis Kitt. «Eesti inimestel ja äridel läheb hästi ning see kajastub ka meie laenuportfellis, mis kasvas viimase aasta jooksul märgatavalt.»

Möödunud aasta tõi endaga kaasa ka olulise muudatuse Swedbanki maksupoliitikas, mille tulemusena maksab Swedbank alates 2017. aastast dividendidena välja kogu teenitud kasumi, tasudes kohe ka ettevõtte tulumaksu. Ainuüksi viimast tasus pank riigikassasse 43 miljonit eurot.

Swedbanki laenumaht kasvas 7 protsenti nii kodumajapidamiste kui ka ettevõtete laenude toel. Tugevamat kasvu näitasid ettevõttelaenud, eluasemelaenud ja liisingud. Hoiuste maht kasvas 5 protsendi võrra. Suurt kasvu näitasid kodumajapidamiste hoiused, kuid veidi kasvasid ka ettevõtete hoiused.

Laenukahjumite reserv vähenes 3,2 miljoni euro võrra, 2016. aastal tegi pank aga 5,4 miljoni euro ulatuses laenukahjumite eraldisi.

Panga puhas intressitulu vähenes 1 protsenti. Kahanemise peamiseks põhjuseks on madalamad intressimäärad turul, kõrgemad laenumahud mõjusid tulemusele aga positiivselt. Puhas teenustasutulu kasvas 6 protsenti, kuna maksete töötlemiselt ning kaardi- ja varahalduselt laekus rohkem tasu. Kogukulud kasvasid 2 protsendi võrra. Peamiseks mõjutajaks oli personalikulude suurenemine.

Swedbankis pensionivara koguvatele klientidele oli 2017 hea aasta. Kõik meie II samba pensionifondid olid turul parima tootlusega. Panga aktiivselt hallatud fondide valitsemistasud on tänaseks turu madalaimad. Meie klientide harjumused on viimaste aastatega võrreldes olulisel määral digitaalsemaks muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles