Eesti IT-ettevõte hakkab tooma odavamaid hoiatusi kosmosest

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copernicuse projekti raames lendab kosmosesse maaseiresatelliit
Copernicuse projekti raames lendab kosmosesse maaseiresatelliit Foto: JM GUILLON/AFP

Eesti IT-ettevõtte Datel sai Euroopa Kosmoseagentuurilt tellimuse luua süsteemi, mis hoiatab satelliitide abil maal asuvate suurobjektide nihkumise eest.

Dateli juhatuse esimehe Urmas Kõlli sõnul suudab innovatiivne varajase hoiatuse süsteem satelliitandmete toel tuvastada infrastruktuuri objekti kuni 1 mm nihkumise või vajumise. Jutt käib sellistest suurtest objektidest nagu sillad, raudtee, torujuhtmed, sadamaalad ja kaevandused ning liidetava lahenduse abil saavad seda endale lubada ka väiksemad ettevõtted.

«Valmiv lahendus teeb suure infrastruktuuri tehnilise seisukorra pideva jälgimise kättesaadavaks ning majanduslikult mõistlikuks ka keskmise suurusega ettevõtetele ja organisatsioonidele. Praegu on selline oluline teenus kättesaadav ainult globaalsetele infrastruktuuriettevõtetele või riigikaitse ning julgeolekuga seotud asutustele,» selgitas Urmas Kõlli.

Uus süsteem peaks valmis saama aprillis ning muuhulgas kaalub selle kasutuselevõttu ka maanteeamet.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juures tegutseva Eesti kosmosebüroo juhi Madis Võõrase sõnul kasutatakse projektis Euroopa Liidu Maa kaugseire programmi Copernicus satelliitide ava-andmeid.

Ta märkis, et ESA lepingute raames loodud uute toodete kasutusõigus on ESA-l, kuid omandiõigus ja võimalus seda ärieesmärkidel kasutada kuulub Eesti ettevõttele.

Datelis töötab ligi 100 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles