Venezuela hõimu juurde pääseb vaid kanuuga (1)

Indrek Tenno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Orinoco delta loodusreservaat Venezuelas koos warao rahvaga on üleminekuala meie tsivilisatsiooni ja juba igavikku kihutava maailma vahel, mida saavad siiski veel kombata ka lihträndurid mujalt maailmast.

Venezuela praegune masendav vaesus ja suletus aitab paradoksaalsel kombel lükata edasi suurt uudistajate pealetungi välismaailmast, mis sunniks waraod taanduma viimastesse pelgupaikadesse Orinoco sisedeltas. Praegune seis on hea, et säilitada traditsioonilise elulaadi ja mõõdukate väliste kultuurilaenude tasakaal, mis lubab sealsetel kanuuinimestel endiselt jääda õnnelikult äraolevaks.

Waraode leidmiseks tuleb sõita näiteks jõeäärsesse Tucupita linna, kust võib palgata retkeks vajaliku paadimehe. Juba pooletunnise sõidu järel hakkavad trellitatud majakesed jõe äärest kaduma ja asemele ilmuvad esimesed lahtiste seinte ja puupostidest nurgavaiadega lavatsitüüpi palmilehtedest katustega pärismaalaste onnid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles