Lapselaps kirjutas vanaisa ja tema lähedaste raske elu raamatusse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatüki «Norilski laager mässab» juures on fotod mälestusmärgist Norilskis hukkunud eestlastele ja Jaan Lausing sealsamas aastal 2002.
Peatüki «Norilski laager mässab» juures on fotod mälestusmärgist Norilskis hukkunud eestlastele ja Jaan Lausing sealsamas aastal 2002. Foto: Margus Ansu

Eesti Vabariigi sajandipikkuses ajaloos on olnud võõra võimu kaasa toodud karme aastakümneid, mille ajal on pidanud kannatusi taluma kümned ja kümned tuhanded kaasmaalased. Väga paljusid on julmadel aegadel tabanud ülekohtune surm. On ka neid, kes jäid kõige koledamas stalinlikus põrgus ellu, nende hulgas Otepää kandist veskitalust pärit Jaan Lausing, kes hiljem elas Ilmatsalus.

Jaan Lausingu (1923–2010) lapselaps Tarmo Lausing hakkas vanaisa ehk Taadu mälestusi salvestama selle sajandi algul. Esmalt valmis eluloo lühikokkuvõte, mille siis Taadu läbi luges ja üha uusi mälestusi heietas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles