Kas kolinal langenud reiting avaldas mõju? Koalitsioon muutis Reformierakonna pensionieelnõu suhtes meelt (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Liis Treimann

Riigikogus läbis esimese lugemise töötavate pensionäride maksuvaba tulu määra arvestamist muutev eelnõu. Ehkki rahanduskomisjon oli otsustanud eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata, muutis koalitsioon meelt ning seadusemuudatust menetletakse edasi.

Reformierakonna fraktsiooni algatatud tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu järgi on pension maksustatav tulu, kuid ei lähe arvesse maksuvaba tulu suuruse määratlemisel, ehk töötava pensionäri pensioni, sealhulgas vanaduspensioni ja töövõimetuspensioni, ei arvestata maksuvaba tulu määra sisse.

See välistab juba maksustatud summa teist korda tulumaksubaasi hulka arvamise. Viide tulumaksuseaduse paragrahvile 41 on selgitav ja rõhutab kehtiva praktika jätkumist – ühekordse väljamakse summalt peetakse tulumaks kinni.

Tulumaksuseaduse paragrahvi 23 täienduse tulemusena töötava pensionäri pensioni, sealhulgas vanaduspensioni ja töövõimetuspensioni, ei käsitata tuluna maksuvaba tulu suuruse määratlemisel. II sambast ja III sambast tehtavad väljamaksed on endiselt maksustatav tulu, kuid teda ei käsitata sellena üksnes tulumaksuseaduse paragrahvi 23 tähenduses, maksuvaba tulu suuruse määratlemisel. See välistab juba maksustatud summa teistkordse arvamise tulumaksubaasi hulka.

Rahanduskomisjoni liige, reformierakondlane Jürgen Ligi ütles, et riik on petnud pensionikogujatele aastakümneteks antud lubadust pensionisammaste maksurežiimi kohta ning pensionäridele antud lubadust nende võidust uuest maksuarvestusest.

«Riik on andnud aastakümneteks lubaduse, et osaleb II ja III samba ühinejate pensioni kogumisel oma panusega. Uue tulumaksuseadusega käitub ta täpselt vastupidi, sest võtab selle raha maksu näol tagasi. Valitsus ei ole rääkinud tõtt ka maksumaksjate suurtest võitudest ning riikliku pensioni saajatest on saanud suurim grupp, kes rahastab kogu seda meedet ja kes ise sellest kasu ei saa. Vastuolus on uus maksurežiim ka eesmärgiga hoida pensionäre tööl,» selgitas Ligi seadusemuudatuse vajalikkust.

«Maksuvaba miinimumi vähenemise süsteemiga alates 1200-eurosest tulust, mis kehtestati 2018. aastast, ning täiendava pensioni maksuvaba miinimumi kaotamisega, on kõik pensionid ja kogumispensionite väljamaksed sattunud uude maksurežiimi.  Muudatuse tulemusena on pensionid ja pensionide väljamaksed endiselt maksustatav tulu, kuid ei lähe arvesse, mille alusel arvutatakse maksuvaba tulu,» ütles Ligi.

Keskerakonda kuuluv riigikogu rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin ütles, et kui mõni opositsioonist tulev idee tundub mõistlikuna, siis on koalitsioon nõus sellega jätkama. «Ma ei ole seadusemuudatusega nõus selles vormis, mida pakub Reformierakond. Ma olen nõus sellega, et on vaja vähemalt kaaluda kolmanda samba väljamaksete teemat, teha seda inimestele vastuvõetavaks ja kindlustada selle jätkusuutlikkust,» selgitas rahanduskomisjoni esimees.

Sellises vormis seadusemuudatus, nagu see on Reformierakonnal tehtud, kus ühes paragrahvis on ainult viited neljale paragrahvile, pole Stalnuhhini sõnul vastuvõetav.

Stalnuhhin märkis, et teisipäeval sai koostatud kiri pangaliidule eesmärgiga välja selgitada, kas pankadel on mingeid ettepanekuid sellel teemal. «Praegu on raske ennustada, kuidas läheb see asi (eelnõu - toim) edasi, aga mina pooldan konsensuslikku lahendust.  Ajal, mil ma olin riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees, võeti kõik otsused selles komisjonis vastu konsensuslikult ja mul on hea meel, et saame näidata soovi teha koostööd kogu Eesti nimel,» lisas ta.

Rahanduskomisjon oli teinud ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Ettepaneku vastu hääletas 77 saadikut, st vastu oli ka suur osa koalitsiooni saadikuid. Seega ei leidnud ettepanek riigikogus toetust ja eelnõu jäi menetlusse. Muudatusettepanekute tähtajaks määrati 20. veebruar. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles