ÜRO: USA-Mehhiko piiril hukkunud migrantide arv jätkab tõusu

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirimüür Mehhiko ja USA vahel.
Piirimüür Mehhiko ja USA vahel. Foto: GUILLERMO ARIAS/AFP/Scanpix

USA-Mehhiko

USA-Mehhiko piiri lähistel hukkunud migrantide arv tõusis eelmisel aastal piiriületuskatsete arvu järsust langusest hoolimata, teatas ÜRO rändeorganisatsioon teisipäeval.

Läinud aastal tuvastati mõlemal pool piiri 412 migrandi surma, aasta varem oli näitaja 398, teatas Rahvusvaheline Rändeorganisatsioon (IOM), lisades, et tänavu on piirkonnas registreeritud 16 migrandi hukkumine.

"Surmade arvu suurenemine on eriti murettekitav, sest olemasolevate andmete järgi sisenes Mehhiko piiri kaudu USA-sse palju vähem migrante kui eelmisel aastal," ütles IOM-i globaalse rändeinfo analüüsikeskuse juht Frank Laczko avalduses.

USA piirivalve teatas 341 084 migrandi kinnipidamisest riigi edelapiiril eelmisel aastal. Aasta varem tabati 44 protsenti rohkem ehk 611 689 migranti.

Migrantide arv, kes püüavad Kesk-Ameerikat ja Mehhikot läbiva ohtliku maismaamarsruudi kaudu Ühendriikidesse jõuda, näib olevat vähenenud pärast seda, kui Donald Trump oma jõulise immigratsioonivastase retoorikaga 2017. aasta jaanuaris Valgesse Majja saabus.

IOM-i statistika järgi ei ole vägivald migrantide peamine surmapõhjus USA-Mehhiko piirialal ning selle süüks pandi mullu vaid viis protsenti piirkonnas aset leidnud surmadest.

Samas leitakse "piiril palju skelette või suuresti mädanenud surnukehi, mistõttu paljude registreeritud surmade puhul on surma põhjus teadmata", ütles IOM-i kadunud migrantide projekti koordinaator Julia Black meilitsi AFP-le.

Eelmisel aastal oli üks peamisi surmapõhjusi USA-Mehhiko piirialal tugev vihmasadu, mis muutis Rio Grande veetaset tõstes jõe ületamise migrantidele tunduvalt ohtlikumaks. IOM-i statistika järgi uppus eelmisel aastal jões 91 ja aasta varem 67 migranti. 

Veel 46-le said saatuslikuks kuum ilm ja dehüdratiseerimine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles