Rakvere lihakombinaadi streigiga uusi liitujaid oluliselt ei ole (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna hommikul algas Rakvere lihakombinaadis streik.
Täna hommikul algas Rakvere lihakombinaadis streik. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere Lihakombinaadi streigiga liitunuid oluliselt juurde ei ole tulnud ning pigem on töötajatel soov ametiühinguga liituda.

Rakvere Lihakombinaadi ametiühingu usaldusisik Andrus Saaremägi ütles BNS-ile, et teisipäeva õhtuse vahetusega liitus streigiga vaid paar töötajat, kuid töötajatel on rohkem huvi ametiühinguga liitumise vastu.

«See on inimeste vaba valik,» sõnas Saaremägi põhjuste kohta, miks streigiga liitumise vastu huvi suur ei ole.

Rakvere Lihakombinaadi töötajad alustasid streigiga teisipäeva hommikul 7.30 ning ka kolmapäeva hommikul kogunevad streikijad samal ajal. «Juba koguneme siia, inimesed tulevad tööle, aga ei tööta. Streigime nagu töögraafiku järgi,» märkis Saaremägi.

Ettevõtte töötajad nõuavad streigiga tapamaja töötajate põhipalga tõstmist 16 protsendi võrra alates 1. veebruarist 2018 ja lisaks 16 protsenti põhipalga tõstmist 1. juulist. Lisaks nõutakse, et tulemuspalga arvestamist ei muudeta.

Rakvere lihakombinaadi tapamaja töötajad nõudsid möödunud aastal alanud palgavaidluses esialgu põhipalga 100-protsendilist tõusu. Tapamaja töötajate senine netopalk on ligikaudu 750 eurot kuus. See koosneb põhipalgast ja lisatasudest.

Rakvere lihatööstuse tapamaja 64 töötajast 27 korraldasid mullu oktoobris tööseisaku, millega nõuti kõrgemat töötasu. Tööseisaku tõttu vallandati kolm töötajat.

Tööseisakuga tööandjalt kõrgemat töötasu nõudnud Rakvere lihatööstuse tapamaja töötajad pöördusid töötüli lahendamiseks ka riikliku lepitaja poole, kes ei suutnud vaidlevaid pooli lepitada.

HKScan on Põhjamaade lihatootja, mis toodab ja turustab sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite. Möödunud aastal teenis kontsern 1,8 miljardi euro suuruse käibe juures 18 miljonit eurot kahjumit. Eestis kuulub HKScani kontsernile Rakvere Lihakombinaat ja Tallegg.

Lihakombinaadi töötajate streik kestab tähtajatult.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles