Ratas idapiiri kallinemisest: ehitustööd jätkuvad, kuid hind võib muutuda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipiiri tähistus Peipsi järvel, millest kaugemale minek on keelatud.
Riigipiiri tähistus Peipsi järvel, millest kaugemale minek on keelatud. Foto: Lõuna prefektuur

Riigikogu infotunnis vastas peaminister Jüri Ratas Martin Helme küsimusele piiri väljaehitamise  hinna kohta. Helme viitas asjaolule, et Eesti idapiiri väljaehitamise hind on müstiliselt suureks kasvanud. Rahvasaadik soovis teada saada viimast hinnangut kulutuste sisu ja mahu kohta.

Ratas tunnistas, et see info, mis tuli nii Eesti avalikkusele kui ka riigikogu ja valitsuse liikmetele, oli ootamatu, sest 2015. aastal oli väljaehitamiseks arvestatud summaga 79 miljonit eurot.

Nüüd on projekteerimised läbi viidud ja on teada, et piiri ehitamine läheb 2,5–3 korda kallimaks. «See kindlasti ei tähenda seda, et idapiiri ehitamine seiskub, katkeb, seda ei toimu,» ütles Ratas. «Ma igal juhul pean õigeks, et piiri ehitusega tuleb edasi minna,» kinnitas peaminister.

Ratas selgitas, et piiri kogupikkus on 338 kilomeetrit, sellest maismaa 135, järvepiir 126 ja jõepiir 176 kilomeetrit. «Kallimaks on läinud siis eeskätt maismaapiiri rajamine, mis oli ka kõige pikema kilometraažiga, 135. See vahe nendest hinnangutest, mis oli veebruar 2015 ja mis on täna, on circa 100 miljonit,» sõnas peaminister.

Jõepiiri jaoks oli Ratase sõnul plaanitud 11 miljonit eurot, kuid tegelik vajadus on 25 miljonit.

Samas viitas peaminister asjaolule, et tegemist on projekteerimise etapiga. Kui tulevad hanked, siis kindlasti see võib veel omakorda hinda muuta.

Peaministri sõnul ei ruttaks ta ütlema, et politsei- ja piirivalveamet (PPA) on teinud valesid arvutusi. «Minu meelest pooleteise kuuga talvisel ajal teha täielik hinnang, kui palju piiriehitus maksma läheb, tuua see valitsustasandile ja sealt pealt teha otsus – mulle tundub, et see oli natuke kiirustatud,» ütles Ratas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles