Prantsusmaa teatas plaanist suurendada kaitsekulutusi üle 40 protsendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron sõjalaeva Dixmude pardal Toulouse'i mereväebaasis.
Prantsuse president Emmanuel Macron sõjalaeva Dixmude pardal Toulouse'i mereväebaasis. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaa teatas kolmapäeval plaanist suurendada kaitsekulutusi rohkem kui 40 protsendi võrra, et viia need kooskõlla NATO seatud eesmärkidega pärast USA presidendi Donald Trumpi kurtmist, et Euroopa ei panusta piisavalt alliansi eelarvesse ning peaks leevendama Ühendriikide panust.

USA osakaal NATO eelarves on praegu umbes 70 protsenti.

Prantsusmaa valitsuse seaduseelnõu kohaselt suureneksid relvajõudude kulutused 2018. aasta 34,2 miljardilt eurolt 50 miljardini 2025. aastal. Sellega suureneks kaitse-eelarve 1,82 protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP). NATO on seadnud eesmärgiks, et liikmesriikide kaitsekulutused oleksid vähemalt kaks protsenti SKP-st.

Kaitsekulutuste suurendamine president Emmanuel Macroni ametiajal on oluline muutus pärast aastaid kestnud kokkuhoiupoliitikat.

Macron on Prantsusmaa esimene relvajõudude ülemjuhataja, kes ei ole käinud sõjaväes. Ta sai täisealiseks pärast seda, kui Prantsusmaa loobus kohustuslikust ajateenistusest 1997. aastal.

Samas on ta korduvalt rõhutanud oma toetust relvajõududele, mis on aidanud tagada Prantsusmaal julgeolekut seoses terroriohuga ning osalevad võitluses džihadistide vastu Lääne-Aafrikas ja Lähis-Idas.

Suur osa lisarahast kulutatakse vananenud soomukite väljavahetamiseks, uute tankurlennukite ja laevade ostmiseks ning Prantsusmaa tuumaarsenali tugevdamiseks.

Samuti suunatakse raha sõjaväelaste väljaõppele, sõjaväelaste perekondade elutingimuste parandamisele ning uue varustuse soetamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles