PÄEVAINTERVJUU Välisluure juht: Vene eriteenistused valivad agente juba viisataotluse põhjal (1)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisluureameti peadirektor Mikk Marran selgitas Postimehe otsestuudios, kuidas toimub Venemaa mõjuagendiks värbamine, kes on huviorbiidis ning kuidas lähenemist ära tunda. Välisluureameti aastaraportist selgub, et esmane selektsioon turistidest tehakse viisaankeedi põhjal.

«Raport räägib  julgeolekukeskkonnast Eesti ümber,» sõnas Marran, «lisaks väga põhjalikult Venemaa sise- ja välispoliitikast, sõjandusest, mõjutustegevusest.»

Eraldi peatükk raportis käsitleb luuret territooriumil ning kirjeldab muuhulgas, kuidas toimub Moskva agendiks värbamine.

«See peatükk räägib, kuidas Vene eriteenistused püüavad koguda infot ja värvata inimesi Venemaa territooriumil. Kõige lihtsam vahend selle teostamiseks on tavaline viisaankeet, kuhu inimesed sisestavad väga palju olulist infot, mille põhjal eriteenistustel on võimalik teid profileerida.»

«Ehk kas olete selles sambas, mis võiks huvi pakkuda või selles teises, mis huvi ei paku,» jätkas ta.

«Teatavasti konverentsidele minnes tuleb lisaks viisale täita igasuguseid muid ankeete, kus antakse veel töökoha ja huvide kohta infot,» hoiatas välisluure juht, «pärast seda hakatakse huvi pakkuvate isikutega tööle.»

«Peamine eesmärk on inimene värvata ja saada eriteenistustele huvipakkuvat informatsiooni: olgu see majandus-, poliitiline või äriinformatsioon.»

Marran rõhutas, et sihtmärgiks sattumist pole sugugi lihtne ära tunda ning tavainimene ei pruugigi sellest aru saada. «Tuleb teadvustada, kuidas eriteenistused opereerivad ja mida tasuks tähele panna.»

«Eraldi tooksin välja erinevad nutiseadmed, -telefonid ja arvutid, mida tasub Venemaale reisides kindlasti enda lähedal hoida. Kui need jäävad ripakile, võib see pakkuda huvi Vene eriteenistustele.»

Raporti hinnangul võivad sellised situatsioonid tekkida kohtumistel ja konverentsidel, kus Venemaale reisinud inimene on üksinda, ilma  lähedaste ja perekonnata ning toimub loomulikuna tunduv suhtlemine oma valdkonna inimestega.

Kahtluse korral soovitab Marran tagasi kodumaale saabudes pöörduda kaitsepolitseiameti poole. Seda ka siis, kui tundub, et nutiseade ei käitu endisel viisil.

Venemaa panustab suurelt

«Me näeme, et tekivad infosõja üksused – spetsiifilised struktuurid, mille ülesandeks on rünnata läänt ja NATOt. See on väga läbi mõeldud süsteem, mille arendamisse on Venemaa viimastel aastatel väga palju ressurssi suunanud,» kinnitas Marran.

Välisluureameti raportiga on võimalik tutvuda nende kodulehel. Ameti juht kutsub üles inimesi lahendama raporti lõpus olevat krüpteerimisülesannet ning vastust neile edastama.

«Krüpteerimisega vähegi tuttav inimene peaks sellega hakkama saama,» arvas Marran.

Vaata videot!

Vabandame video otse-eetris toimunud katkestuse pärast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles