Video: kokkupressitud puit on tugevam kui teras

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebatsuuga tüved
Ebatsuuga tüved Foto: Marko Saarm / Sakala

Marylandi ülikooli teadlased ning leidurid töötlesid tavalist puitu kemikaalide, rõhu ja kuumusega ning töötasid välja uue materjali, mis on odavam, tugevam ja kergem kui teras.

Ajakirjas Nature ilmunud uurimustöös kirjeldavad teadlased, kuidas nad keetsid puitu, naatriumhüdroksiidi ja naatriumsulfiidi lahuses seitse tundi. See eemaldas osad, aga mitte kõik puidus sisalduvad polümeerid, mille roll on tselluloosi siduda. Suurem osa puidus sisalduvast tselluloosist, millest koosnevad selle rakukestad, säilis kaunis puutumatult. Puitu niiöelda hõrendati, jättes alles tselluloosi ent eemaldades muid polümeere.

Keemilises vannis keedetud puit pandi pressi vahele ning kuumutati saja kraadini. Pärast ühte päeva rõhku ning kuumust saavutati loodetud tulemus. Saadud materjal oli nelja viiendiku võrra õhukesem algsest lauast aga ka kolm korda tihedam ning üllatuslikult üksteist ja pool korda tugevam. Seni oli suudetud puitu tihendamise teel muuta vaid kolm või neli korda tugevamaks.

Materjali testiti õhupüssiga, mis tulistab poolsada grammi kaaluva terasetüki välja kiirusel kolmkümmend meetrit sekundis. Tavalise puidu suudab selline haavel lihtsalt läbida, aga vaid kolm millimeetrit töödeldud ja pressi alt läbi käinud puitu pidas projektiili kinni. Tegemist on kiirusega, mis ei ole võrreldav püstolist lastud kuuli tempoga, ent jõuab ligidale liikluses esinevatele kiirustele, mis annab lootust uut materjali sõidukites kasutada. Puidust valmistatud kerge jalgratas ei pruugi enam olla mõne üksiku hullu disaineri jalge vahel vaid asjalik alternatiiv terasest kokku keevitatud raamile.

Puu tihendamises selle tugevuse parandamiseks pole küll midagi uut. Uurimused näitavad, et saavutada võimalikult tihe ja vastupidav puit peab välja töötama täpse määra, kui palju on vaja puidust erinevaid lisaaineid eemaldada. Ligniini ja muude polümeeride täieliku eemaldamise tagajärjel muutub puit jällegi kaunis hapraks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles