Uuring: pooled Berliinis pidutsejatest tarvitavad narkootikume

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööklubi Berliinis.
Ööklubi Berliinis. Foto: Caro/Thomas Ruffer/Scanpix

Saksamaa valitsuse poolt korraldatud uuringust selgus, et rohkem kui pooled Berliini pidutsejatest tarvitavad amfetamiini või ecstacy't. Tegu oli esimese põhjaliku uuringuga, kus võeti tähelepanu alla niinimetatud klubinarkootikumide tarvitamine Saksamaa pealinnas.

Berliin on atraktiivne paljude pidutsejate jaoks. Eile avaldati uuring narkootikumide tarbimisest linna ööklubides. Sellest selgub, et kangete narkootikumide tarvitamine mängib Berliini ööelus olulist rolli.

Berliini pidutsejatest 50,3 protsenti tunnistasid amfetamiini tarvitamist viimase 30 päeva jooksul. Ecstacy/MDMA puhul tunnistas seda 49,1 protsenti. Populaarsuselt järgmised klubinarkootikumid olid kokaiin (36 protsenti) ja ketamiin (32,3 protsenti).

Umbes 12 protsenti klubides pidutsejatest väitis, et on kasutanud hallutsinogeen LSD-d ja 9,4 protsenti tunnistas GHB kasutamist.

Kangete narkootikumide kõrval ei ole unarusse jäetud ka teisi mõnuaineid. 87,7 protsenti oli viimase kuu jooksul tarvitanud alkoholi, 72,3 protsenti suitsetanud ning 62,3 protsenti oli mingis vormis kanepit tarvitanud.

Üllatav fakt on see, et narkootikumide tarvitamine pole populaarne vaid pealinna lõbutsema tulevate turistide seas. 85 protsenti küsitletutest elas Berliinis, 40 protsenti olid isegi kõrgharidusega. Samuti oli tarvitajate sooline jaotus üsna võrdne.

Hoolimata narkootikumide populaarsusest osalejate seas, tunnistasid sõltuvust väga vähesed osalenutest. Tarvitajate väitel võetakse narkootikume peamiselt selleks, et tuju paremaks muuta või ärkvel püsida.

Berliini pidutsejad hoidsid siiski eemale kõige kangematest ainetest. Minimaalselt tunnistati kristallmetamfetamiini ja heroiini kasutamist. Uuringus küsitleti inimesi, kes viibisid Berliini ööklubides ja baarides või ootasid õues sissepääsu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles