Keskerakond palub õiguskantsleril e-valimisi analüüsida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Keskerakonna juhatus otsustas esitada õiguskantslerile avaldus palvega anda hinnang riigikogu valimiste seaduse vastavust põhiseadusele e-hääletuse osas.

«Palume õiguskantsleril analüüsida ja võtta seisukoht, kas e-hääletuse korral on ikka valimised ühetaolised ja salajased, nii nagu sätestab põhiseadus,» selgitas Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.

«Samuti soovime hinnangut Vabariigi Valimiskomisjoni tegevusele riigikogu valimiste e-hääletuse korraldamisel.»

Toobali sõnul on ilmnenud valimiste ajal ja järgselt mitmed asjaolud, mis viitavad e-hääletuse vastuolule põhiseadusega. «Samuti esinesid avalikkuse eest mitmed IT-eksperdid, kes tõid kaalukad näited ning tõendid e-hääletuse ebaturvalisuse kohta. Eriti murelikuks teeb asjaolu, et valimiskomisjonil sisuliselt puudub võimalus e-hääletuse korral tagada üldised, ühetaolised, otsesed ja salajased valimised.»

«Rõhutan, et Keskerakond ei ole põhimõtteline e-hääletuse vastane, vaid soovime, et rahvaesindajate valimine toimuks kooskõlas põhiseaduse ja teiste seadustega, ausalt, ning valija hääle jõudmine valimiskomisjoni garanteeritaks. Juhime tähelepanu e-hääletuse riskidele ning nende kõrvaldamise vältimatule vajadusele tagamaks ausad valimised,» sõnas Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles