Osooniaugud põhjustavad taimedes steriilsust

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägimänni õisik
Mägimänni õisik Foto: Waldemar Boegel/Scanpix

Osoonikiht kaitseb maakera ja siinset elustikku liigse ultraviolettkiirguse eest. Berkeley ülikooli teadlane suunas mägimändidele tavapärasest kolmteist korda suurema kiirgusehulga.

Eksperimendi eesmärk oli uurida, kuidas mõjutasid permi geoloogilise ajastu lõpus toimunud üleilmsed ulatuslikud vulkaanilised pursked ning neist põhjustatud osooniaugud ajastu lõppu markeerinud väljasuremist. Permi ajastu lõppu defineeriv üleilmne väljasuremine oli suurim väljasuremissündmus maakera ajaloos. Kadus 96 protsenti kõigist mereliikides, 70 protsenti maal elavatest selgroogsetest ja umbes pooled taimeliigid.

Ajakirjas Science Advances ilmunud uuringu autorid proovisid välja selgitada, millist rolli mängis tunduvalt suurenenud ultraviolettkiirgus liikide välja suremisel. Jeffrey Benca paljastas ligi kuuskümmend mägimändi erineval määral ultrraviolettkiirgusele, mis pidid vastama permi ajastu lõpu kiirguse tasemetele.

Aastaid väldanud eksperiment kinnitas, et taimede õietolm moondub ultraviolettkiirguse mõjul. Looduses on umbes kolm protsenti kõikidest mägimändide õietolmuebemetest moondunud. Kui männid said kolmteist korda suurema koguse kiirgust, siis tõusis see protsent kuueteistkümneni, mis pärsib tõsiselt taimede šansse paljuneda. See vastab permi ajastust pärinevate õietolmufossiilide moonutuste määrale.

Teadlastele valmistas üllatuse, et suure koguse utraviolettkiirgust välja kannatanud mägimändidel ei arenenud välja ükski normaalne, terve käbi. Puud muutusid steriilseks. Kui männid viidi pärast eksperimendi lõppu tagasi õue, normaalsesse keskkonda, siis aja jooksul steriilsus taandus ning puudel arenesid välja normaalsed käbid. Steriilsus polnud püsiv.

Sellist steriliseerumist pole varem täheldatud. Hiljutise uudise valguses, et osoonikiht on asustatud paikade kohal hõrenemas, on ultraviolettkiirguse mõju uurimine äärmiselt tähtis. Permi ajastu lõpu määradele maani jõudev kiirgus muidugi veel ei vasta, aga ka väike muutus võib mõjutada taimekasvu ning selle kaudu kogu toiduahelat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles