PÄEVAINTERVJUU Koolijuht nõukogude estraadikontserdi tõttu ei taandu: mul on tugev toetus! (31)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe stuudios kohtusid Gustav Adolfi gümnaasiumi (GAG) direktor Hendrik Agur ja tema taandumist nõudev vilistlaskogu juht Margus Mets, kes leiab, et mõtlemis- ja tegutsemisvigu on koolijuht lubanud endale liiga palju. Aguri sõnul on tal koolipere toetus ning taanduda ta ei kavatse. Lisaks eitab direktor kategooriliselt seotust Tallinna linnavõimuga ja Keskerakonna valijale meele järele olemisega.

Sel nädalal tekitas pahameelt GAG korraldatav nõukogude estraadimuusika kontsert, mis oli algselt planeeritud 10. märtsile Nordea kontserdimajas.

Päev pärast märtsipommitamise aastapäeva punasümboolikaga reklaamitud muusikaüritus riivas Aguri erakonnakaaslaste tundeid Isamaa ja Res Publica Liidus, aga ka vilistlaste, lapsevanemate ja ühiskonna moraali laiemalt.

«Et seda kontserti mõista, peame vaatama konteksti,» kommenteeris Agur küsimust, miks on punasümboolikaga palistatud üritust üldse vaja.

«Gustav Adolfi gümnaasiumis on lisaks õppetegevusele aus ka huvitegevus – oleme 10 aastat teinud erinevaid suuri kontserte, kuhu on kaasatud palju õpilasi: näiteks Ruja, Pink Floyd, Led Zeppelin. Kui vaadata seda ürituste jadas, on ta üks paljudest. Kui vaadata seda eraldi, võib see kindlasti küsimusi tekitada.»

«Punasümboolika ei olnud algselt tõesti väga hästi läbi mõeldud, see reklaamikujundus on muudetud, samuti nagu märtsipommitamisele järgnev kuupäev,» jätkas Agur, «oleme selles osas hästi paindlikud ja võtnud arvesse kriitikat.»

Vilistlased ja lapsevanemad pettunud

«Päris paljud vilistlased ja lapsevanemad on täna sügavalt pettunud,» vastas vilistlaskogu juht Margus Mets, «kool on oma tegemistes üle võlli läinud.»

«Üks asi on see retoorika, mida austatud koolijuht on seda sündmust reklaamides kasutanud. Mis veel hullem – tänaseks on Gustav Adolfi gümnaasium sattunud samasse sahtlisse, kus mõni aasta tagasi oli ainult ühe Lasnamäe vene kooli direktor. See oli Linnamäe Lütseum, kus tehti Maarjamäe lossis kohustuslikke klassipilte punasümboolika all ja direktor ütles täiesti rahulikult, et see pole mingi poliitika.»

Keskerakonna vene valijat ei teeni

Gustav Adolfi gümnaasiumi direktori otsene tööandja on Tallinna linn, kuid Agur eitab kategooriliselt igasugust seotust keskerakondliku linnavõimu ja nende venekeelsele valijale meele järele olemisega.

«Kui mõtlema hakata, võib see tõesti nii näida, aga absoluutselt mitte mingit seost ei ole. See on popkultuur, 50 aastat Eesti ajaloost elasime nõukogude võimu all – tahame või ei taha – selle sees olid ka inimesed õnnelikud ja kuulasid muusikat. See on üks žanr, üks ajastu.»

Seda, et vastukaja toob nii palju paksu verd, Agur ei ennustanud.

«Puhtalt muusikaliselt on vene estraadis väga häid teoseid,» jätkas ta, «me toome välja selle parimad palad elavad esituses ja orkestriga.» Koolijuht rõhutas, et ebaõnnestunud sõnakasutuse ja nõukogude aega pehmendava jutu pärast on ta juba vabandanud.

GAG, sirp ja vasar

«Mina ei taha oma kooli logo, vappi ega nime näha kõrvuti selliste asjadega,» teatas Mets kontserdi reklaamide kohta, millel oli algselt kujutatud ka sirpi ja vasarat.

«Vilistlaste pahameel tulenebki sellest, et see pole esimene kord teha selliseid mõtlemis- ja tegutsemisvigu.»

«Selleks, et GAG saaks rahulikult edasi minna, pole midagi parata – 12 aastat on tööd tehtud ja võib-olla on koolijuhile päikesekuninga kombel hakanud tunduma, et «riik – see olen mina»,» näeb Mets ainsa väljapääsuna direktori taandumist.

Agur aga kinnitas, et tal on koolipere seas väga suur toetus ja kindel seljatagune. Õpilaste ja õpetajatega on juhtunud arutanud ning abituuriumi ees oma tagasiastumise vajalikkuse kohta pärinud Agur teatas, et õpilased seda ei soovinud.

GAG juht Hendrik Agur plaanis korraldada 10. märtsil ja 14. aprillil Tallinnas Nordea kontserdimajas nõukogude estraadi kontserdi «Krasnaja Strela».

Vaata videot!

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles