Tallinn on tellinud PBK-lt saateid rohkem kui kolme miljoni euro eest (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PBK auto.
PBK auto. Foto: Andres Haabu / Postimees

Tallinna linn on PBK (Pervõi Baltiiski Kanal) omanikfirmalt BMA Estonia OÜ aastatel 2011-2017 ostnud venekeelseid saateid rohkem kui kolme miljoni euro eest. 2018. aastaks on sõlmitud juba uus leping, mille kogumaksumuseks on 493 480 eurot. 

Reformierakonna fraktsiooni liikmed, eesotsas Eerik-Niiles Krossiga, esitasid Tallinna linnapea Taavi Aasale arupärimise, milles palusid muu hulgas selgitada PBKst tellitud saadete eesmärke ning sisuloomet.

Aasa sõnul on saadete «Tere hommikust, Tallinn» ja «Meie pealinn» eesmärgiks Eesti venekeelsele vaatajale edastada Tallinna linnaga seotud teavet. «Vene küsimus» on aga ühiskonna protsesse ja integratsiooni temaatikat käsitlev venekeelne diskussioonisaade.

Linnapea selgitusel vastutab saadete sisu eest lepingu täitja, kelleks on BMA Estonia OÜ ning kõiki lepinguga seotud küsimusi esindab Tallinna Linnakantselei meediajuht Betina Beškina.

«Saadete teemavalikuid mõjutab kõige enam linna asutuste eelinfo ja Raepressi uudistevoog, aga ka linna elu ise,» kirjutab Aas vastuses arupärimisele, märkides, et sinna kuuluvad nii linnavalitsuse ja linnavolikogu eelnõud ja otsused, kui ka linna haridus- ja kultuurivaldkonnas toimuv. Samuti transpordi, sotsiaalhoolekande ja kommunaalmajandusega seotud teemad. Saadete sisuline pool on linnapea sõnul toimetuse otsustada.

Reformierakonna fraktsioon heidab arupärimises Tallinnale ette, et tellijana pole tehtud saadete tootjale ülesandeks tagada lisaks võimul olevale Keskerakonnale ka teiste erakondade seisukohtade proportsionaalset esindatust ning saatejuhtide poliitilist erapooletust.

Linnapea sõnul ta siin probleemi ei näe, sest tema hinnangul on saadete toimetajad piisavalt kogenud ajakirjanikud ning nende igapäevatöösse pole vajadust sekkuda. «Telejaama programmi tuleb käsitleda kui tervikut ning küllap on seal esindatud erinevad sündmused, maailmavaated ja erakonnad, kuid proportsioonide, vaatenurkade ja ajakirjandusliku teostuse üle otsustab telejaam,» selgitas Aas arupärimises.

*Arupärimise esitasid: Eerik-Niiles Kross, Kristen Michal, Ülle Rajasalu, Ivi Eenmaa, Kaupo Nõlvak, Liis Klaar, Õnne Pillak, Ants Leemets, Remo Holsmer, Taavi Rõivas, Heidi Purga ja Arto Aas.

Kulud Tallinna-teemalistele saadetele PBKs

2011 – kokku 371 946 eurot

2012 – kokku 424 182 eurot

2013 – kokku 413 970 eurot

2014 – kokku 444 449,3 eurot

2015 – kokku 454 620 eurot

2016 – kokku 453 347 eurot

2017 – kokku 471 169 eurot

2018 - kokku 493 480 eurot

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles