Trump lõpetas valitsuse tööseisaku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

USA president Donald Trump allkirjastas täna föderaalkulutuste eelnõu, mis lõpetab keskööl alanud riigiasutuste tööseisaku.

«Kirjutasin just eelnõule alla,» kuulutas Trump Twitteris. «Meie sõjavägi on nüüdsest tugevam kui kunagi varem. See tähendab ka TÖÖKOHTI, TÖÖKOHTI, TÖÖKOHTI!»

​USA senat kiitis heaks parteidevahelise eelarvekava ja kulutuste seaduse, mis võimaldab föderaalasutustel taas tööd jätkata. Seadus, mis võeti vastu häältega 71-28, saadetakse edasi esindajatekotta.

Senaator Rand Paul.
Senaator Rand Paul. Foto: Jose Luis Magana/AP/Scanpix

Eelnevalt otsustas vabariiklasest senaator Rand Paul blokeerida kiiret hääletust mõlema partei poolt toetatud ulatusliku kululeppe üle ja see põhjustas föderaaltasandi riigiametite tööseisaku.

Nende töös hoidmiseks vajalikku rahastust arutav senat jätkas kompromisseelnõu arutelu pärast rahastuse lõppemise tähtaega. USA föderaaltasandi rahastus lõppes kohaliku aja järgi täna keskööl (Eesti aja järgi täna hommikul kell 7) ning senat võttis vaheaja, mis lõppes minut pärast keskööd.

Mõned tunnid enne tähtaja täitumist takerdus eelnõu senatis, kui vabariiklasest Kentucky osariigi senaator Paul blokeeris kompromisseelnõu kiirhääletuse. Eelnõuga suurendatakse riigi kulutusi sadade miljardite dollarite võrra ning see on Paulile vastukarva. Kiirhääletuse korras eelnõu heakskiitmiseks olnuks vaja kõigi 100 senaatori häält.

Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP/Scanpix

Senatil õnnestus ajutise rahastamise eelnõu heaks kiita veel enne, kui enamik föderaaltöötajaid sealse aja järgi hommikul tööle peaks ilmuma.

Senati demokraadid kutsusid kolmepäevase osalise valitsuse tööseisaku esile eelmisel kuul, takistades kulutuste eelnõu vastuvõtmist, et saada lahendus lapsena USAsse saabunud dokumentideta sisserändajate probleemile. 

Kokkulepe sisaldab umbes 400 miljardit dollarit Pentagoni uuteks kuludeks, riigisisestele agentuuridele, katastroofide tagajärgede likvideerimiseks ja tervishoiule.

Kapitooliumis asuv kell. Südaööl seiskus USA valitsusasutuste töö.
Kapitooliumis asuv kell. Südaööl seiskus USA valitsusasutuste töö. Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles