Tokyo kool tahab kasutusele võtta Armani koolivormid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armani koolivorm, mis sooviti Jaapani põhikoolis kasutusele võtta.
Armani koolivorm, mis sooviti Jaapani põhikoolis kasutusele võtta. Foto: AP/Scanpix

Üks Jaapani algkool on sattunud kriitika alla, sest kasutusele soovitakse võtta Giorgio Armani luksusbrändi koolivormid.

Kohaliku meedia teatel soovib Tokyos asuv kool kasutusele võtta koolivormid, mis maksavad üle 80 000 jeeni ehk umbes 600 eurot. Vanemad pole vormide hinnaga rahul ja teema on jõudnud isegi parlamendisaadikuteni.

Taimei algkool saatis vanematele kirja eelmise aasta novembris. Kirjas selgitas direktor, et koolivormiga soovitakse rõhutada kooli sümboolset tähtsust rikkas Ginza naabruskonnas.

Direktori kiri kutsus esile viie lapsevanema kaebused. Vanemad ei mõistnud, miks soovib üldhariduskool sellised koolivormid kasutusele võtta. Kuigi koolivormid pole Jaapani üldhariduskoolides tavaliselt rangelt kohustuslikud, otsustab suur enamus õpilastest neid siiski kanda.

Armani koolivorm tüdrukute jaoks.
Armani koolivorm tüdrukute jaoks. Foto: AP/SCANPIX

Ka internetis oldi uudise suhtes kriitilised. «Kuulsin, et koolivormid võeti algselt kasutusele selleks, et erinevatest perekondadest lapsi ei diskrimineeritaks,» säutsus üks kasutaja Twitteris. Teine küsis: «Lapsed ei tunne kuulsaid brände...kas tahate öelda, et Armanit kandev laps areneb kiiremini lapsest, kes seda ei kanna?»

Taro Aso.
Taro Aso. Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Scanpix

Jaapani esindajatekojas tuli küsimus arutusele. Vastusena ütles rahandusminister Taro Aso, et koolivorm on selgelt kallis ja avaldas muret selle üle, et vanemad ei suuda vormiriietust lubada. Haridusminister Yoshimasa Hayashi ütles, et kool pidanuks küsimust vanematega enne otsuse langetamist arutama.

Direktor teatas hiljem, et võtab kriitika omaks ja lubas vanematele piisava põhjenduse saata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles