Talvist adrenaliinilaksu tasub otsida Ida-Virumaalt!

, Ida-Viru turismiklaster
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ida-Viru turismiklaster

Kui sul ja sõpradel on janu uute erinäoliste seikluste järgi siinsamas kodu lähedal, tasuks sel talvel põrutada Rakverest kaugemale, taha Ida-Virumaale.  Paari-kolmepäevase reisi peamisteks pidepunktideks tahaksin soovitada Kiviõli slaalominõlva, safareid Aidu veemaal ja karjääris ning miks mitte ka maailma esimest turbasauna sisaldavat saunamaratoni paketti Lammasmäel. Tegelikult on valik mõistagi palju mitmekesisem – visake pilk peale!

Seda, et meie president Kersti Kaljulaid viimasel ajal palju Narvas käib ja sinna lausa tööle minna plaanib, tasub võtta julgustava märgina. Olles ise aastaid regulaarselt Ida-Virumaal erinevaid põnevusi kogenud, olen absoluutselt ühel meelel nendega, kes just seda meie maakonda kõige mitmekesisema looduse ja tööstuspärandi tõttu Eesti Seiklusmaaks kutsuvad.

Sel talvel on paljud Ida-Viru turismiatraktsioonid ja puhkekeskused ennast organiseerinud erinevate temaatiliste seikluste pakkumise ümber. Talvekampaaniast, mis kestab veebruari lõpuni, saab lähemalt lugeda siit! Nagu öeldud, soovitaksin ma ennekõike aktiivset ja adrenaliinirohket seiklust koos lõbusate sõpradega. Mis on aga hailaidid minu jaoks?

Kindlasti Lammasmäe Maailma väidetavalt esimene turbasaun on vaieldamatult külastamisvääriline koht Kunda jõe ääres, mitte kaugel Rakverest. Turbasaunas saab teha mitmesuguseid turbaprotseduure: maske ja mähiseid, kasutada spetsiaalset turbašampooni. Istumise alla pannakse turbaplaadid. Turbamask aitab näiteks akne ja psoriaasi korral. Meie esivanemad hindasid turvast eelkõige selle põletikuvastase ja valu leevendava toime tõttu. Euroopas on turvast raviotstarbel kasutatud juba 200 aastat. Kuid turbasaun see pole ainus saun Lammasmäel. Tegelikult on selleks talveks püsti pandud terve saunamaratoni jagu saunu. Erakordse ja kuuma paaritunnise saunatamise saab lõpetada jahedavõitu Kunda jões end karastades. Pole paha!

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Teiseks soovitaksin Kiviõli Seikluskeskust ja sealset slaalominõlva Kiviõli Seikluskeskus on aastatega saanud paljudele tuttavaks kohaks. On ju tegu Eesti pikimaid laskumisi pakkuva suusanõlvaga endisel põlevkivi poolkoksi mäel. Ideaalne nii algajatele kui kogenud mäestlaskumise nautlejatele. Saun, soe toit (Nepaali kokk), erilised vaated – nende pärast tasuks vähemasti üks päev sel talvel Kiviõlile pühendada.

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Kolmandaks julgen  soovitada Aidu karjääri ja Aidu Veemaa safarit. OÜ Adrenaator, Eesti ja Venemaa meistrivõistluste ühe vingeima off-road sportlase Imre Poomi (https://reisile.postimees.ee/4127875/ulemaailmaaare-kuningas) eestvedamisel loodud teenus on hiiglaslikku  ja metsikut Aidu karjääri valitsenud aastaid. Vasalemma on siinse kõrval lapsemäng! Aidus saab looduse ja inimtegevuse assümeetriat (peakiviväljade ja metsade, mägede ja kraavide kooseksisteerimist) nautida nii maasturites kõrvalreisijana kui ka ise roolis olles. See on absoluutselt teistsugune (vee)maailm kui meid igapäevaselt ümbritseb.  Vaata lähemalt ka siit

Foto: Ida-Viru turismiklaster
Foto: Ida-Viru turismiklaster
Foto: Ida-Viru turismiklaster

Alutaguse Matkaklubi räätsamatkad. Kui olete suurema seltskonnaga, tasub kindlasti võtta ühendust Alutaguse matkaklubiga ja tellida omale giid koos varustusega ette. Ikka selleks, et teha läbi tõeliselt kosutav räätsamatk. Olgu siis Selisool, Rüütli soos või Agusalu soostikus. Lummavad vaated, eriline loodus, profid matkajuhid.  Räätsamatka puhul tuleks ikka arvestada päris mitme tunniga. Lisaks on Alutaguse kandi matkajuhid minu hinnagul kõige kompetsentsemad teadja-inimesed üldse, tundes sadu legende ja paigakesi kogu maakonnas nagu oma viit sõrme. 

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Muuseumid, mis veel avastamata. Kohta-Nõmmel asuvas Eesti Kaevandusmuuseumis on teil juba ehk käidud, kuid kui ei ole, siis sel talvel saab seal vaadata Eesti juubeliteemalist kaevanduskino – eriline elamus päris kindlasti. Veebruari algusest tegutseb seal ka lumelinn! Või kui juba Vaivara kanti satute, tasuks läbi põigata ka Vaivara Sinimägede muuseumist, kus te ilmselt päris kindlasti veel käinud pole. Seal näeb kolme eri ajajärgu kindlustusliinide fragmente: on ju venelased siia ehitanud Põhjasõja aegu muldvalli,  Esimese maailmasõja ajal asus samas Peterburi eelkaitseliin ja Teise maailmasõja ajal nn Tannenbergi liin. Selfihuvilistele pakub Vaivara muuseum ka selga punaarmeelase või saksa sõduri vormi ja varustust. Igati lahe vahepala. Narva Muuseum seevastu avab gruppidele kuulsa Kreenholmi Manufaktuuri territooriumi!

Muud väärt toiduseiklused ja väärikamad ööbimiskohad.  Ma ei tea kuides teie, aga ilma väärt toidu ja mõnusa puhkuseta ei tundu ka ükski adrenaliinilaksudest tulvil päev täiuslik. Õnneks on Ida-Virumaal aastatega välja kujunenud tugevad toitlustajad ja majutajad, kelle kvaliteeti häbenama ei pea. Isiklikult soovitaksin toiduseiklusi proovida nii Jõhvi Gruusiapärasest trahterist Mimino kui ka Eesti parimate restoranide sekka valitud Rondeeli Narva kindluses. Olen korduvat proovinud ja olnud alati meeldivalt üllatunud. 

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Ööbimiskohti on Ida-Virumaal nii uusi kui vanu, suuremaid kui väiksemaid. Traditsiooniliste ja tuntud tasemega nautlemiskeskuste nagu Meresuu Spa  Narva-Jõesuus ja Toila SPA

Foto: Ida-Viru turismiklaster

kõrval, mis seekordki oma eripakettidega talvitujaid rõõmustada püüavad, võiks seekord proovida ka näiteks Valaste puhkeküla või Mäetaguse mõisa Mõlemis saab ka saunatada, head ja paremat leiba luusse lasta.

Kui juba Ida-Virumaale asjatamist plaanite, siis päris kindlasti taksuks pilk peale visata ka Jõhvi Kontserdimaja üritustele ja miks mitte mõnda neist külastada. Jõhvi saal on väga hea akustikaga ja muusikagurmaanidele kindlasti kõrva-mööda. 

Öelge veel, et te ei teadnud, mida talvel Eestis pihta hakata!

Copy
Tagasi üles