KOHALIK VAADE. Läti hädas Vene spioonidega (1)

Raivis Vilūns
, Diena ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti piirivalvurid patrullimas Vene piiri ääres Lavosniekis.
Läti piirivalvurid patrullimas Vene piiri ääres Lavosniekis. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Läti kaitsepolitsei hoiatas lätlasi, et nad oleks välismaal viibides ettevaatlikud, eriti kui neile peaks ligi astuma võõras inimene ja mõnda teenet paluma. Poliitikud usuvad, et seimivalimiste eel hakkab Venemaa veel agressiivsemalt agente värbama. Värvatu ei pruugi arugi saada, millesse teda tõmmatakse.

Kaitsepolitsei hoiatab nüüd lätlasi, et nad oleks välismaal viibides ettevaatlikud, eriti olukorras, kus neile peaks lähenema võõras inimene ja mingit teenet küsima.

Poliitikud usuvad, et eelseisvate seimivalimiste valguses muutub Venemaa värbamistegevus veelgi laiahaardelisemaks.

Pärast detsembri lõpus aset leidnud vahejuhtumit oli kaitsepolitsei nagu tavaliselt väga kidakeelne, öeldes vaid, et Läti kodanikust kinnipeetavat kahtlustatakse Venemaa kasuks luuramises.

Praeguseks on siiski selgunud, et ta kogunud Vene eriteenistuste ülesandel teavet Läti sõjaväeobjektide ja olukorra kohta Vene-Läti piiri ääres. (Lisaks luuramisele süüdistatakse tabatud isikut ka relvade ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises - toim.)

«Kuigi Vene eriteenistustel on suured tehnilised ressursid, on need endiselt huvitatud luureteabest, mida saab hankida vaid inimene, kes viibib eriteenistusi huvitavate objektide läheduses ja neid korrapäraselt vaatleb,» selgitas Läti katsepolitsei tehtud avalduses.

Läti siseminister Rihards Kozlovskis rõhutas, et välisluurajate tegevus Lätis ja naaberriikides on alati eksisteerinud, kuid arvestades praegusest  geopoliitilist olukorda ja NATO vägede paigatamist Balti riikidesse, on see viimaste aastatega veelgi aktiivsemaks muutunud. Minister tõi näiteks hiljutise juhtumi Leedust, kus sealne kaitsepolitsei teatas kuu algul, et alates detsembrist on kaitseametkonnad kinnivõtnud kolm võimalikku Vene luurajat, kellest kaks olid teeninud Leedu sõjaväes ja üks töötas siiani riigi kaitsejõudude heaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles