Itaalia president hoiatas valimiste lähenedes rahvusäärmusluse eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia lipp ja rahvahulk.
Itaalia lipp ja rahvahulk. Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP

Itaalias on märtsivalimiste eel hakanud tekkima rassipinged, mistõttu hoiatas president Sergio Mattarella reedel rahvusäärmusluse ohu eest.

President manitses rahvast mälestuspäeva eel, millega meenutatakse aastatel 1943-1945 Itaalia kirdepiiril tapatalgutes hukkunuid.

«Mälestuspäev tähistab meie riigi valusat peatükki, tragöödiat, mille põhjustas hoolikalt arvestatud etniline ja rahvuslik puhastus,» ütles Mattarella. «Veresauna, vägivalda ja kannatusi ei tohi unustada, pisendada ega maha vaikida.»

Jugoslaavia väed tapsid neil aastatel tuhandeid itaallasi, viskasid ohvrid elusalt või surnult Sloveenia ja Horvaatia piirialale tüüpilistesse sügavatesse kaljulõhedesse «foibe»-desse.

«Foibe massimõrvades» hukkunuid mälestatakse igal aastal 10. veebruaril.

Mattarella sõnul meenutavad need sündmused tõsist ohtu, mida kätkeb endas rahvusäärmuslus, etniline vihkamine ja ideoloogiast kantud süstemaatiline vägivald.

4. märtsi valimiste eelse kampaania hoogustudes on tõusnud vaidluste keskpunkti rassismi ja immigratsiooni teema.

Itaaliasse on alates 2014. aastast saabunud üle 630 000 migrandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles