Puigdemonti partei tahab muuta Kataloonia seadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia tagandatud liider Carles Puigdemont.
Kataloonia tagandatud liider Carles Puigdemont. Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Kataloonia endise liidri Carles Puigdemonti erakond tegi neljapäeval ettepaneku muuta piirkonna seadusi nii, et need võimaldaksid tagandatud presidendil valitseda Belgiast.

Partei Ühiselt Kataloonia Eest esitas regiooni parlamendile ettepaneku, mis lubab mööda hiilida Hispaania põhiseadusest, mille kohaselt peab presidendi ametisse nimetatav ise kohal viibima.

Ühtlasi näeb see ette võimalust juhtida piirkonda distantsilt elektronposti ning audio- ja videokonverentside teel.

Puigdemont läks Belgiasse mõned päevad pärast seda, kui Kataloonia parlament 27. oktoobril iseseisvuse välja kuulutas, ajendades Hispaania peaministrit regiooni parlamenti laiali saatma ja Kataloonias ennetähtaegsed valimised välja kuulutama.

Hispaania andis Puidgemonti suhtes välja Euroopa vahistamiskäsu, kuid tühistas selle hiljem, öeldes, et korraldus kahjustab üldist juurdlust regiooni separatistlike liidrite suhtes, kellele on esitatud süüdistus mässus, mässule õhutamises ja riigi raha väärkasutamises. Osa neist on vanglas, osa kautsjoni vastu vabaduses ja mõned välismaal.

Kodumaale naasmisel ähvardab Puidgemonti siiski vahistamine.

Detsembris toimunud piirkonna valimistel valiti eksiilis viibiv Puidgemont tagasi parlamenti ja tema erakond edestas kõiki teisi iseseisvusmeelseid parteisid, mistõttu esitati eksliider taas kandidaadiks presidendi kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles