Trump blokeeris demokraatide märgukirja avaldamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: AFP/SCANPIX

USA president Donald Trump ei andnud reedel luba avaldada demokraatide koostatud memo FBI Venemaa-juurdluse kohta.

Esindajatekoja luurekomiteele saadetud kirjas ütles Valge Maja nõunik Don McGahn, et demokraatide märgukiri sisaldas mitmeid põhjendatult salajaseks klassifitseeritud ja tundlikke andmeid.

Washington Posti ja USA Today andmeil andis Trump justiitsministeeriumile korralduse aidata luurekomiteel demokraatide märgukirja viimistleda nii, et seda oleks soovi korral võimalik avaldada.

Demokraadid koostasid memo vastuseks vabariiklaste märgukirjale, mille avaldamiseks andis president loa möödunud nädalal.

McGahni sõnul tekitab aga suur osa demokraatide koostatud dokumendist märkimisväärseid probleeme rahvusliku julgeoleku ja õiguskaitse huvidele.

FBI ja justiitsministeerium hoiatasid samuti memo avaldamise eest, öeldes, et see sisaldab tundlikke andmeid, mis kahjustaksid muu hulgas luureandmete kogumise viise. Samal põhjendusel olid mõlemad vastu ka vabariiklaste memo avaldamisele.

Luurekomitee toetas esmaspäeval üksmeelselt demokraatide FBI-memo avalikustamist, ent see eeldab presidendi luba.

Demokraatide koostatud märgukirja eesmärk on tõrjuda väiteid, nagu oleks Föderaalne Juurdlusbüroo eksitanud kohut, mis teostab järelevalvet välismaale suunatud luuretegevuse suhtes, ning et FBI ja justiitsministeerium on oma võimu kuritarvitanud.

Presidendi loa saanud vabariiklaste memo kohaselt olevat FBI Trumpi valimiskampaania järele luurates kuritarvitanud oma volitusi.

Salastatud materjalidel põhinevas neljaleheküljelises memos väidetakse, et FBI kasutas küsitavaid põhjendusi, et saada FBI ja justiitsministeeriumi juhtidelt luba jälgida Trumpi endist välispoliitikanõunikku Carter Page'i, kel olid ulatuslikud kontaktid venelastega.

Kriitikute sõnul andis Trump loa vabariiklaste märgukirja avaldamiseks, sest tema eesmärk on saboteerida eriprokurör Robert Muelleri Venemaa-juurdlust.

Trump süüdistas omakorda justiitsministeeriumi juhtkonda ja FBI-d tema valimiskampaaniat puudutava juurdluse politiseerimises demokraatide kasuks. Trumpi sõnul ilmneb vabariiklaste koostatud FBI-memost, et FBI-d ja välisluuret kontrollivat kohut FISA on kasutatud ära 2016. aasta valimiskampaania mõjutamiseks.

Demokraatide hinnangul annab vabariiklaste memo juurdlusest vale pildi, sest selles on fakte oma seostest lahutatud ja isegi võltsitud. Demokraadid on öelnud, et nende märgukirja eesmärk on loodud pilti korrigeerida ja asjad konteksti asetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles