Kaitsepolitsei video ja fotod: Venemaal vangi mõistetud Raivo Susi vahetati GRU agendi vastu välja (10)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal 12 aastaks spionaaži eest vangi mõistetud ettevõtja Raivo Susi vahetati täna hommikul Koidula piiripunktis välja GRU heaks luuranud ning Eestis vanglakaristust kandnud Artjom Zintšenkoga.

Raivo Susi väljaandmine Eestile toimus riikide vastastikuse väljaandmise korras Venemaa kodaniku vastu. Susi kinnitab, et tema seisund on hea ja muretsemiseks pole põhjust.

Kaitsepolitsei kinnitusel vahetasid täna Eesti Vabariik ja Venemaa Föderatsioon Eestis salakuulamise eest süüdi mõistetud Venemaa kodaniku Artjom Zintšenko Venemaal spionaažis süüdi mõistetud Eesti kodaniku Raivo Susi vastu.

Vahetus toimus Koidula piiripunktis täna, 10. veebruaril kella 10 ajal.

Harju maakohus mõistis 2017. aasta mais Artjom Zintšenko süüdi salakuulamises ja karistas teda viieaastase vanglakaristusega. Raivo Susi mõisteti 2017. aasta detsembris Venemaal süüdi spionaažis ja teda karistati 12 aastase vabadusekaotusega. Mõlemad isikud esitasid armuandmispalve, mille Eesti ja Venemaa presidendid rahuldasid.

Väljavahetatud Zintšenko peeti kinni 2017. aasta 9. veebruaril ning teda süüdistati GRU heaks luuramises.

Loe lähemalt: Kohus mõistis Eestis GRU heaks luuranud mehe viieks aastaks vangi | Kaitsepolitsei tabas esmakordselt Eestis GRU agendi

Kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu sõnul sõlmisid mõlemad pooled neid rahuldava kokkuleppe. «Eesti riik aitab oma kodanikke, kui vähegi saab», sõnas Sinisalu. «Eesti saatis Venemaale välja siin kuriteo toime pannud salakuulaja ning Eesti ettevõtja sai seeläbi pärast pikka Venemaal kinnihoidmist tagasi lähedaste juurde.»

Susi esindaja Aivar Pilve sõnul palub mees enda ja perekonna huvides meedia ja avalikkuse mõistvat  suhtumist. Pilve sõnul ei soovi Susi avalikkuse ja meedia tähelepanu tema isiku ja toimunud sündmuste suhtes.

Arvestades Venemaal kinnipidamisega kaasnenud keerulist ja pingelist olukorda ning sellest tulenevat emotsionaalset seisundit, soovib Susi esindaja sõnul tegeleda rahulikult ja lähedasi säästvalt elukorralduslike küsimustega.

Raivo Susi tänab Eesti Vabariigi kõiki ametkondi ja isikuid, kes tema kinnipidamise aja jooksul aktiivselt ja eesmärgipäraselt tegelesid tema vabastamiseks ja välja vahetamiseks lahenduste leidmisel.

Vaata Raivo Susi esimesi avalikke kommentaare pärast vahistamist:

Venemaa julgeolekuteenistus FSB pidas Susi kinni 2016. aasta veebruaris Moskva Šeremetjevo lennujaamas, kui ta oli teel Tallinnast Tadžikistani. Endise NSV Liidu alal laiaulatuslikku lennundusäri ajanud Susi vahistamise põhjuste kohta on teada ainult seda, et kõik tegevused, milles FSB Susi süüdistas, toimusid juba 2004.–2007. aastal. Kriminaalasi algatati alles 2016. aasta aasta algul, kusjuures kõik vahepealsed aastad käis Susi vabalt Venemaal.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles