Video: iluuisutaja Mirai Nagasu on esimene ameeriklanna, kes tegi olümpial kolmese axel-hüppe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mirai Nagasu
Mirai Nagasu Foto: Vladimir Pesnya/Sputnik/Scanpix

Lõuna-Koreas Pyeongchangis toimuvatel taliolümpiamängudel osalev ameeriklannast iluuisutaja Mirai Nagasu läks ajalukku, olles esimene ameeriklanna, kes tegi taliolümpial kolmese axel-hüppe ning olles taliolümpia ajaloos alles kolmas naine, kes on selle tehniliselt keerulise hüppe teinud.

Newsweeki teatel leiutas selle hüppe Norra ilu- ja kiiruisutaja Axel Paulsen (eluaastad 1855 – 1938). Tegemist on iluuisutamises ainsa hüppega, milles uisutaja liigub ettepoole ja hüpe lõppeb poolelt pöördelt. Axel-hüpe algab näo suunas ja lõpeb selg ees.

Paulsen tegi sellise hüppe esmakordselt 1882. aastal. 

Mirai Nagasu
Mirai Nagasu Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Varem on ameeriklannadest kolmest axel-hüpet teinud Tonya Harding, kes tegi selle 1991. aastal iluuisutamise maailmameistrivõistlustel ja Kimmie Meissner 2005. aastal USA iluuisutamise meistrivõistlustel.

Samas on 24-aastane Nagasu ainus ameeriklanna, kes on selle hüppe teinud olümpial, sest Harding ega Meissner seda ei teinud.

Enne Nagasut tegid taliolümpiamängudel kolmese axel-hüppe kaks jaapanlannat. 1992. aastal Prantsusmaal Albertville'is sai sellega hakkama Midori Ito ja 2010. aastal taliolümpial Kanadas Vancouveris Mao Asada. 

Mirai Nagasu
Mirai Nagasu Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Nii USA meedia kui sotsiaalmeedia ülistasid Nagasut soorituse eest. Kohtunikud andsid talle tehnika eest 73.38 punkti.

Mirai Nagasu
Mirai Nagasu Foto: Alexander Vilf/Sputnik/Scanpix

Nagasu võistles 2010. aasta taliolümpial Kanadas Vancouveris, kuid teda ei valitud USA olümpiakoondisse 2014. aasta Venemaa Sotši mängudele.  

Mirai Nagasu
Mirai Nagasu Foto: Alexander Vilf/Sputnik/Scanpix
Mirai Nagasu
Mirai Nagasu Foto: Vladimir Pesnya/Sputnik/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles