Jaapan hoiatab: ärge laske end Põhja-Korea šarmirünnakust pimestada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LÕuna-Korea president Moon Jae-in ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong.
LÕuna-Korea president Moon Jae-in ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong. Foto: YONHAP/REUTERS/Scanpix

Jaapan hoiatas maailma, et see ei laseks end pimestada Põhja-Korea diplomaatilisest šarmirünnakust taliolümpiamängudel ning rõhutas, et peaeesmärgiks on endiselt Pyongyangi tuumarelvaohu kõrvaldamine.

«Peame suurendama survet Põhja-Koreale, survestama teda muutma oma poliitikat ja täitma täies ulatuses ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone,» ütles Jaapani välisminister Taro Kono täna Singapuris, kutsudes ASEANi regionaalblokki jääma suhetes Pyongyangiga ühtseks. «Jätkame selles küsimuses koostööd Ühendriikide ja Lõuna-Koreaga, kuid on oluline mitte lasta end Põhja-Korea sarmirünnakul pimestada.»

Põhja-Korea katsetas eelmisel aastal mitu korda edukalt mandritevahelist ballistilist raketti, mis võib teoreetiliselt tabada USA linnu. Samas pole siiani selge, kas riik valdab tehnoloogiat, mis aitaks raketil vastu pidada atmosfääri taassisenemise.

Pyongyang on seoses naaberriigis Lõuna-Koreas peetavate taliolümpiamängudega läbi viimas propagandakampaaniat stalinistliku režiimi maine parandamiseks. Põhja-Korea on saatnud Lõuna-Koreasse teatritrupi, rühma tantsutüdrukuid ning riigijuht Kim Jong-uni õe, kes esitas Lõuna-Korea presidendile Moon Jae-inile kutse külastada Pyongyangi.

Lisaks osaleb mängudel kahe Korea ühine jäähokinaiskond.

Olümpiamängude lähenemine on toonud Korea poolsaarel kaasa Pyongyangi üha provokatiivsemate raketikatsetuste ja kuuenda tuumakatsetuse tõttu üleskruvitud pingete leevenemise.

Analüütikute hinnangul püüab Põhja-Korea kaheosalise lähenemisega normaliseerida oma staatust de facto tuumariigina, võib püüda nõrgestada enda vastast sanktsioonirežiimi ja lüüa kiilu USA ja Lõuna-Korea vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles