TTÜ keemikute uuring sai mainekalt ajakirjalt parima teadusartikli tiitli

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ
TTÜ Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Tallinna Tehnikaülikooli keemiaprofessor Tõnis Kangeri uurimisgrupi artikkel «2,3,4-triasendatud piperidiinide asümmeetriline süntees» tunnistati teadusajakirja SYNTHESIS 2017. aasta parimaks artikliks.

Artikli autoriteks on Kadri Kriis, Triin Melnik, Kristiina Lips, Ilona Juhanson, Sandra Kaabel, Ivar Järving ja Tõnis Kanger.

Ajakiri SYNTHESIS (Thieme) on kõrgetasemeline teadusajakiri orgaanilise keemia saavutuste ja uute ühendite saamismeetodite publitseerimiseks. Ajakirja peatoimetaja, professor Paul Knocheli sõnul kirjeldab see artikkel asendatud piperidiinide, mis on farmatseutiliselt väga tähtsad  ühendid, asümmeetrilist sünteesi.

«Kirjeldatud meetod on tõesti väga muljetavaldav. Hindamiskomitee märkis mitte ainult esitatud meetodi kõrget taset, vaid ka selle esituse kõrget teaduslikku kvaliteeti,» ütles Knochel. Samuti leidis komitee, et väljatöötatud meetod leiab kindlasti tee farmaatsiafirmade sünteesipraktikasse.

«Saadud preemia on meeldiv tunnustus mitte ainult minu uurimisrühmale, vaid näitab ka asümmeetrilise orgaanilise sünteesi kõrget taset tehnikaülikoolis,» ütles artikli juhtivautor professor Kangert ise.

Piperidiini motiiv esineb paljudes looduslikes alkaloidides: näiteks põhjustavad sellised struktuurid musta pipra kibedust, aga ka toksilisi omadusi. Ka vanakreeka filosoofi Sokratese tapnud mürk oli piperidiinipõhine keemiline ühend. Oma kõrge bioloogilise aktiivsuse  tõttu on lämmastikku sisaldavad tsüklid paljudes ravimites toimivateks rühmadeks.

Asendatud piperidiinide asümmeetriline süntees tähendab seda, et keeruline peegelasümmeetriline ühend tehakse valmis ühes etapis nii, et kõik kolm piperidiini asendajat satuvad kontrollitavalt üksteise suhtes ruumis õigele positsioonile. Tehnikaülikooli keemikute artikkel pakub välja üldise meetodi, mis võimaldab oluliselt lihtsustada mõnede piperidiini tsüklit sisaldavate ravimite sünteesi.

TTÜ teadlaste artikliga saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles