«Pealtnägija»: koolipoiss tappis juhusliku vastutulija ja ärples kaadritega sotsiaalmeedias (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrva eest üheksaks aastaks vangi saadetud Magnus.
Mõrva eest üheksaks aastaks vangi saadetud Magnus. Foto: Facebook

Tänane «Pealtnägija» rääkis räigete näidete varal, kuidas noored teevad, filmivad ja jagavad jõhkrusi, et sotsiaalmeedias tähelepanu saada.

Laupäev, 29. oktoober aastal 2016. Paldiskis elav 17-aastane Magnus liikus majapeolt südaöö paiku koju. Teel kohtus ta viiekümnendates aastates mehega. Magnus küsis mehelt suitsu, kuid mees keeldus. Seejärel võttis Magnus telefoni välja ja filmis seda, kuidas ta mehe nokauti lõi ja see teadvuseta tänavale lebama jäi. Klipp kestis üheksa sekundit ja lõppes sellega.

Magnus tegi maas lamavast mehest pildi. Edasi lohistas Magnus mehe põõsasse ja võttis ta Adidase dressipluusi ja -püksid seljast. Selle tegevuse käigus hakkas ohver teadvusele tulema. 

«See segas teda [Magnust] ja ta pussitas teda. Täpsemalt lõi ta teda 11 korda,» ütles Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Roger Kumm.

Magnus pani pärast mõrva sooritamist mehele jope tagasi selga. Mõni minut hiljem kirjutas magnus Facebooki sõbrannale. Vestlus nägi välja alljärgnev:

Magnus: «Lõin papi nokki»

Sõbranna: «Millal?»

Magnus: «Prgu»

Sõbranna: «wtf, nalja teedd?»

Edasi saatis nooruk löömisest video gruppi, kus oli 16 inimest. Vestlus nägi välja alljärgnev:

Magnus: «P***i keegi kaklema?». «- 1 juba nokkis». «Vaja veel keegi?». «:D». «Kes õue?»

Sõber: «Mis seal?»

Magnus: «Otsib probleeme mida lahendada». «Ma nii v****s»

Sõber: «Sa mine koju ja mag akaineks»

Magnus: «Ma kaine». «Enamvähem aga adrekas»

Sõber: «Miks»

Magnus saatis vestlusesse foto lamavast ohvrist.

Sõber: «Wtf»

Magnus sai kell kolm öösel sõbraga kokku. Alguses rääkis ta tuttavale, et mees tegi talle siivutu lähenemiskatse ja tegu oli enesekaitsega. Ta postitas isegi paistetunud nukkidega verisest käest gruppi foto.

«Ta uhkustas, kuidas ta ühe löögiga mehe nokauti lõi ja kuidas ta teab detaile tapmise kohta külgi ta üritas endale alibit luua,» rääkis Kumm.

Järgmise päeva hommikul sai politsei teate surnud mehe kohta Paldiskis. Sõpradevahelisest vestlusest ei teadnud politsei tol hetkel veel midagi. 

Magnus jagas järgmisel päeval oma Facebooki kontol uudist eelmise öö mõrvast, pani selga surnud mehe Adidase dressid ja läks sõbraga pildistama. Sellest fotost sai samal päeval ta uus profiilipilt sotsiaalmeedias. Nende dressidega kavatses ta ka järgmisel päeval kooli minna.

Vestlus sõpradega:

Magnus: «Ma homme full adina koolis haha». «haha»

Sõbranna: «Eks ole». «Pole nii palju adi asju»

Magnus: «Mis sul on haha»

Sõbranna: «Jalanõud ja särk, sokid ka :D»

Magnus: «Davs paned need homme»

Sõpradega tuli Facebooki vestlus jutuks ka möödunud öö sündmus, kuid seekord ajas noormees vastuolulist juttu. Jutt päädis sellega, et üks sõber soovitas asjast vaikida. 

Esmaspäeval oli sama seltskond koolipingis kui viis kopikat, Magnusel seljas ohvri dressid.

Seejärel sai politsei anonüümse vihje, mis «Pealtnägija» sõnul tuli ühelt lapsevanemalt, kes sattus peale noorte vestlusele. Politsei kontrollis noorukit. Poisi madratsi alt leiti nuga, mis oli pussitamise tunnustega. 

Üks lähedane noor kirjutas Magnusele Facebookis:

Sõbranna: «Omg Magnus viiakse politseiga minema»

Sõber: «Miks? Millal? Kus?»

Sõber: «Ta on peamine kahtlusalune selle mehe surmaga»

Sõber: «Wtf Magnus ei teeks seda»

Sõber: «Woow»

Magnus mõisteti üheksaks aastaks vangi, kus ta täna viibib.

---

«Selle loo puhul ei oskagi kasutada muid sõnu - julm, karm, võigas,» ütles loo autor Taavi Eilat hommikul Vikerraadios. 

Eilati sõnul rääkis telelugu sellest, kuidas üks koolipoiss läheb tänavale, tapab ühe vastutuleva inimese ära ning kannab seda sotsiaalmeedia vahendusel üle oma sõpradele. Noormees on süüdi mõistetud.

Postimees kirjutas samast loost mullu märtsis, kui Harju maakohus tunnistas Paldiski linnas 53-aastase mehe surnuks pussitanud 17-aastase Magnuse süüdi röövimise või omakasu motiivil toime pandud tapmises ja mõistis talle karistuseks üheksa-aastase vangistuse.

Süüdistuse järgi tungis 17-aastane Magnus 2016. aasta 30. oktoobril kella ühe ja poole kaheksa vahel Paldiski linnas Grossi toidukaupluse taga asuva võsastiku juures tänaval kallale 53-aastasele Romanile, lüües teda tugeva löögiga pähe. Kui kannatanu oli saadud löögist pikali kukkunud, lohistas Magnus ta võsastikku ja võttis temalt seljast dressipluusi, pani selle endale kotti ning tõmbas maas lamavalt kannatanult jalast dressipüksid.

Pärast seda lõi Magnus maas lamavat, veel elusat kannatanut 11 korda liigendnoaga kõhtu. Kannatanu suri saadud vigastustesse sündmuskohal.

Kohtulahendist selgub, et süüdistatav ise filmis telefoniga kannatanu solvamist venekeelsete väljenditega ja kannatanu pikali löömist, postitades seejärel koheselt ka oma tegevuse sõpradele vestlusgruppi. 

Teine juhtum, mida tänane «Pealtnägija» käsitles, rääkis sellest, kuidas noored tegid sotsiaalmeedias otseülekannet inimese alandamisest. Eilati sõnul on ka need noorukid karistuse kätte saanud. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles