Euroopa Keskpank hakkab Luminoril silma peal hoidma (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luminor.
Luminor. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu nimetas Luminor Bank ASi oluliseks krediidiasutuseks ning seega kuulub Luminor pank edaspidi Euroopa Keskpanga otsese järelevalve alla.

EKP otsese järelevalve alla kuulub Euroopa ühtses  osalevate riikide 120 olulist panka, nende hulgas varasemast ka Swedbank ja SEB Pank. Nüüd on nimekirjas kokku kolm Eestis tegutsevat panka.

Euroopa Keskpank hoiab silma peal krediidiasutustel, kes on ühtse pangandusjärelevalve määruse kriteeriumite kohaselt olulised. Antud pankadele kuulub ligikaudu 82 protsenti euroala pankade varadest. Teiste ehk vähemoluliste pankade üle teostavad järelevalvet riiklikud järelevalveasutused.

Krediidiasutuste olulisus määratakse kindlaks arvestades krediidiasutuse varade koguväärtust, tähtsust nende asukohariigi või kogu Euroopa Liidu majanduse seisukohalt, krediidiasutuse piiriülese tegevuse olulisust ning ka seda, kas krediidiasutus on taotlenud või saanud finantsabi Euroopa stabiilsusmehhanismilt või Euroopa Finantsstabiilsuse Fondilt.

Eestis on pankade järelevalveasutus ja Euroopa Keskpanga koostööpartner Finantsinspektsioon, mis teeb järelevalvet ka kõigi teiste Eesti pankade üle.

Alates  oktoobrist tegutseb Nordea Bank AB Eesti filiaal peale AS DNB Pangaga ühinemist nime all Luminor Bank AS.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles