Keskkriminaalpolitsei pidas kinni tuntud ärimehed Hirve ja Gammeri (8)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkriminaalpolitsei hoone.
Keskkriminaalpolitsei hoone. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskkriminaalpolitsei pidas sel nädalal kinni tuntud ärimehed Hubert Hirve ja Pavel Gammeri ning veel ligi 10 nendega seotud inimest, keda kahtlustatakse majandusalastes ning varavastastes kuritegudes. 

Teiste hulgas pidas keskkriminaalpolitsei kinni ka oma kunagise kolleegi, rahapesu andmebüroos üle 10 aasta töötanud Aivar Orukase, samuti kunagise kaitsepolitseiniku Viljar Subka, kirjutab ERRi uudisteportaal. Lisaks eelmistele on kahtlustatavate hulgas ka tuntud vandeadvokaat Viktor Särgava.

Läbi otsiti kahtlustatavate elu- ning töökohti peamiselt Tallinnas ja Harjumaal, aga ka mujal Eestis.

Kahtlustused kuritegeliku ühenduse juhtidele ning erinevatele kuritegeliku ühenduse liikmetele esitati eile, täna taotleb prokuratuur kohtult osa kinnipeetute vahistamist, sõnas riigiprokurör Eve Olesk. 

Riigiprokuratuuri kahtlustuse järgi on aastaid tegutsenud kuritegelik ühendus toime pannud erinevaid majandusalaseid ning varavastaseid kuritegusid eesmärgiga teenida ühenduse juhtidele ning liikmetele varalist kasu. Lisaks füüsilistele isikutele kasutati kuritegude toimepanemiseks ka erinevaid juriidilisi isikuid.

Kuritegelikul teel saadud tulu täpne suurus on väljaselgitamisel.

Viktor Särgava esimesel maadevahtuse protsessi istungil.
Viktor Särgava esimesel maadevahtuse protsessi istungil. Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS

Kuivõrd kahtlustuse järgi oli kinnipeetud isikute tegevus suunatud ebaseadusliku tulu teenimisele, siis pööratakse edaspidise menetluse käigus ka suurt tähelepanu kriminaaltulu tuvastamisele ja arestimisele, lisas riigiprokurör Olesk.

«Kui seni on kuritegelikud ühendused tegelenud eelkõige narko- või vägivallakuritegudega, siis seda ühendust iseloomustab eelkõige valgekraeline kuritegevus,» ütles keskkriminaalpolitsei juht Aivar Alavere ja lisas, et ühendusel oli püsiv ja süsteemne ülesehitus, mille iga liige andis oma panuse kriminaaltulu teenimiseks. 

Kriminaalmenetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ja juhib riigiprokuratuur.

Värvikatele äritegelastele kuuluvad hotellid ja toidukohad

Hubert Hirvel ja Pavel Gammeril on mitmeid omavahel seotud äride võrgustikke, nad on tuntud kui hotellide ja toidukohtade ning kallimat sorti kinnisvara omanikud.  Näiteks on neile kuulunud või kuuluvad Tallinna vanalinnas Vana Wiru pubi ja Vana Wiru hotell, hotell Imperial koos seal asuva juusturestoraniga St. Michael ning hotell Promenaadi Haapsalus.  

Kuigi omamoodi kuulsus on Gammerit ja Hirve saatnud juba aastaid, on nendega äri ajanud igati respekteeritud ettevõtjad. Näiteks toob üks nende valdusfirmadest General Baltic Group oma 2014. aasta aruandes eraldi välja oma peamised koostööpartnerid, kelleks on  Liviko, A.Le.Coq, Prike,  AS Tridens, Saku Õlletehas, Leibur,  Balbiino ja mitmed teised.  Samas, 2014. aasta majandusaruandes on kirjas ka see, et OÜ General Baltic Group lõpetas oma põhitegevuse ja otsib uusi äriprojekte.

Gammerile ja Hirvele on mitmel pool Tallinnas kuulunud kinnisvara ja näiteks 2008. aastal ostis Tallinna Ülikool meeste firmalt  piirivalveameti endise administratiivhoone, Tallinna Meremeeste Klubina tuntud kollase nurgamaja Uus-Sadama tänaval, et sinna digitaalne filmikeskus rajada.

Lisaks on mehed tegelenud ka väikelaenuäriga. Äripäev kirjutas 2016. aasta detsembris, et pankroti veerel oleva kiirlaenuäri MiniCredit ümber on tiirelnud kirju seltskond, muuhulgas ka Hubert Hirv ja Pavel Gammer. „Tegelesime väikelaenude äri ülesehitamisega Lätis ja Poolas,“ kommenteeris Hirv enda tegemisi MiniCreditis. Ta lisas, et vahendas 2015. aasta alguses ka Eesti MiniCrediti osaluse müüki, mille järel tema kokkupuuted MiniCreditiga lõppesid.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles