USA poliitika kangeim naine Nancy Pelosi

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
7. veebruari hommikul tõusis USA Kongressi esindajatekoja vähemusliider Nancy Pelosi sõnavõtuks püsti, ega peatunud enne, kui oli rääkinud järjepanu terve ühe tavalise tööpäeva jagu ehk enam kui kaheksa tundi.
7. veebruari hommikul tõusis USA Kongressi esindajatekoja vähemusliider Nancy Pelosi sõnavõtuks püsti, ega peatunud enne, kui oli rääkinud järjepanu terve ühe tavalise tööpäeva jagu ehk enam kui kaheksa tundi. Foto: Reuters/ScanPix

Kes on mõjukaim naine USA poliitilises ajaloos? Mõte läheb esmalt muidugi Hillary Clintonile, esimesele naissoost presidendikandaadile. Kuid ta jäigi kandidaadiks. Kongressi esindajatekoja vähemusliider Nancy Pelosi on rohkem saavutanud.

Aastatel 2007–2011 oli Pelosi Ühendriikide ajaloo esimene naine Kongressi spiikri kohal. Sel positsioonil oli ta Ovaalkabinetile tegelikult väga lähedal – riigi kolmanda isikuna lahutas teda presidenditoolist vaid number kaks, asepresident.

USA poliitilistes mõttemängudes lõbustatakse end tänavu sellise stsenaariumiga: kui novembris, mil valitakse esindajatekoja uus koosseis, saavad demorkaadid Kongressi alamkoja taas enda kontrolli alla ja Pelosi tõuseb uuesti spiikeriks, ning kui seejärel suudavad demokraadid mingi imetrikiga ametist kangutada nii president Donald Trumpi kui ka asepresidendi Mike Pence'i, kuulukski presidenditool põhiseaduse kohaselt Pelosile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles