KOHALIK VAADE. Ungari uus tuumajaam rõõmustab Venemaad ja kurvastab kõiki teisi (11)

Viktória Serdült, Budapest
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace'i protestiaktsioon Paksi tuumajaama laiendamise vastu. Meeleavaldus leidis aset Viinis ajal, mil Ungari peaminister kohtus Austria kantsleriga.
Greenpeace'i protestiaktsioon Paksi tuumajaama laiendamise vastu. Meeleavaldus leidis aset Viinis ajal, mil Ungari peaminister kohtus Austria kantsleriga. Foto: JOE KLAMAR/AFP/Scanpix

Väljendit «point of no return» (tagasiteed ei ole) kasutatakse lennunduses. Sellega tähistatakse kohta, kust lennuk ei saa enam ilma kahjudeta algpunkti naasta. Sellest kohast mööda lennates tuleb tõesti loota, et jõutakse ka järgmisse maandumiskohta.

Paistab, et Ungari Paksi tuumajaama laiendamisel on tagasitee nüüdseks ära lõigatud. Ükskõik mis juhtub, Viktor Orbáni valitsus on kindel, et ehitustööd algavad juba veebruaris. Tööde alguse järel pole tagasipöördumine enam ilma suurte kaotusteta võimalik.

Kaotused on aga tulekul. Investeeringu näol on tegu suurimaga alates sellest ajast, kui Paksi tuumajaam aastatel 1969–1987 ehitati. Investeeringut rahastab Venemaa ja seda kümne miljardi euro suuruse laenuga.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles