Suri Zimbabwe opositsiooniliider Morgan Tsvangirai

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Morgan Tsvangirai.
Morgan Tsvangirai. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Zimbabwe opositsiooniliider Morgan Tsvangirai suri kolmapäeval 65-aastasena pärast võitust vähiga, teatas tema erakond.

"Kurbusega pean teatama, et me kaotasime oma juhi ja demokraatia eestvõitleja," ütles erakonna Liikumine Demokraatlike Muutuste eest (MDC) aseesimees Elias Mudzuri.

Tsvangirai määras eelmisel nädalal ühe oma kolmest asetäitjast erakonda juhtima ja sõitis Lõuna-Aafrika Vabariiki vähiravile. Partei esimehe kohusetäitja on praegu Nelson Chamisa.

Tsvangirai juhtis MDC-d alates selle asutamisest 1999. aastal ja olnud võimuerakonna ZANU-PF kõige arvestatavam võistleja. Opositsiooniallianss esitas Tsvangirai 2018. aasta valimistel presidendikandidaadiks.

Praegune president Emmerson Mnangagwa astus ametisse novembris pärast 37 aastat valitsenud Robert Mugabe tagasiastumist sõjalise riigipöörde mõjul. Mnangagwa on lubanud ausaid valimisi, mis tagaksid Zimbabwele maailmas koha "kvalifitseeritud demokraatliku riigina".

Alates 1980. aastast riiki valitsenud Mugabe aegseid valimisi iseloomustasid pettused, hirmutamine ja opositsiooni vägivaldne mahasurumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles