Kes on Florida koolis 17 inimest tapnud Nikolas Cruz?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud toimetamas Nikolas Cruzi Browardi vanglasse.
Politseinikud toimetamas Nikolas Cruzi Browardi vanglasse. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Florida osariigi koolis vähemalt 17 inimest tapnud Nikolas Cruzi kirjeldasid klassikaaslased eraklikuna. Käitumisprobleemide tõttu visati ta välja ka Parklandi linnas asuvast keskkoolist, kus tulistamine aset leidis. 

Eile naasis 19-aastane endine õpilane Marjory Stoneman Douglase keskkooli ja tappis vähemalt 17 inimest. Veresaun oli USA lähiajaloo üks ohvriterohkemaid.

Võimude hinnangul käivitas noormees tuletõrjealarmi, et inimesed välja meelitada ja rohkem inimesi tappa. Väidetavalt üritas ta end varjata sadade õpilaste hulgas, kes koolist põgenesid. Siiski suudeti Cruz turvakaamera salvestistelt tuvastada ja ta saadi kätte lähedalasuvast Coral Springsi naabruskonnast. Politseinikud pidasid ta kinni ja tapja vastupanu ei osutanud. Väidetavalt teeb ta võimudega koostööd.

Nüüdseks on hakanud välja ilmuma häirivad detailid Cruzi elu ja tegevuse kohta sotsiaalmeedias.

Õpilased evakueeriti koolist.
Õpilased evakueeriti koolist. Foto: Mike Stocker/AP/Scanpix

Sotsiaalmeedia kasutamine

Browardi maakonna šerif Scott Israel ütles, et Cruzi sotsiaalmeediakontodelt võis leida väga häirivat sisu.

Nikolas Cruzi nime all avaldatud kommentaarid olid ähvardava sisuga. Näiteks kirjutas ta: «Ma tahan inimesi oma AR-15 tulistada.» Samuti kirjutas Cruz: «Ma tahan surra, tappes s*taks palju inimesi» ja «Ma tapan ühel päeval võimuesindajaid. Nad ajavad taga häid inimesi.»

AR-15.
AR-15. Foto: GEORGE FREY/REUTERS/Scanpix

Oma Instagrami lehel avaldas ta pilte pumppüssist. Samuti poseeris ta püstoli ja pikkade nugadega.

Politsei sõnul oli Cruzil kaasas vähemalt üks AR-15 relv ja mitmed salved laskemoonaga. Relv osteti eelmisel aastal. Ka oli noormees läbinud selle ostmiseks vajaliku taustakontrolli.

Cruz koolis

Ametnike sõnul visati Cruz koolist välja distsiplinaarprobleemide tõttu. Täpseid põhjuseid välja toodud pole.

Cruzil polnud sõpru ja suurema osa ajast veetis ta üksi. Väidetavalt oli talle meeldinud küll rääkida, aga seda siis, kui talle selleks võimalus anti.

Õpilane Brandon Minoff ütles, et tegu on vaikse ja veidra inimesega. Minoffi sõnul üritas ta Cruzi vältida, aga kui nad pandi koos rühmatööd tegema, oli Cruz temaga ka rääkima hakanud.

«Ta rääkis mulle, kuidas ta kahest erakoolist välja visati. Tal oli soov armeega liituda. Ta nautis jahilkäiku,» ütles Minoff Cruzi kohta CNNile.

Cruz oli seotud ka kooli noorte reservohvitseride treeningprogrammiga. Selle raames oli ta 2016. aastal võitnud ka mitmeid auhindu, sest ta sai kursusega väga hästi hakkama ja oli edukas ka koolitöös.

Õpilaste perekonnad ootamas informatsiooni tulistamise kohta.
Õpilaste perekonnad ootamas informatsiooni tulistamise kohta. Foto: Joel Auerbach/AP/Scanpix

Perekond

Poisi pereelu oli raske. Ta adopteeriti Lynda Cruzi poolt, kes rohkem kui kolm kuud tagasi gripi ja kopsupõletiku tõttu suri. Cruzi isa suri rohkem kui kümme aastat tagasi südamerabandusse.

Pärast ema surma oli poiss väidetavalt elanud koos oma sõbra perekonnaga. Ka tema sõber käis samas koolis, kus Cruz tulistamise korraldas. Cruzi advokaadi sõnul oli sõbra perekond probleemse poisi enda juurde elama võtnud, sest tal polnud kuskile mujale minna.

Perekond aitab uurimisele kaasa ja on lubanud võimudel oma kodu läbi otsida. Samuti vastatakse küsimustele. «Nad andsid võimudele oma koduvõtme, andsid oma telefonid ära ja vastasid küsimustele,» ütles advokaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles