Suurbritannia süüdistas hiiglaslikus küberrünnakus Vene sõjaväge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vladimir Trefilov/Sputnik/Scanpix

Suurbritannia süüdistas täna Vene sõjaväge eelmise aasta NotPetya küberrünnakus, mis algas Ukrainast ja Venemaalt ning levis üle maailma tuhandetesse arvutitesse.

«Briti valitsus on jõudnud otsusele, et Vene valitsus, täpsemalt Vene sõjavägi on süüdi 2017. aasta juunikuises destruktiivses NotPetya küberrünnakus,» ütles välisministeeriumi esindaja Tariq Ahmad.

Lunavararünnak nakatas maailmas tuhandeid arvuteid, andes tõsise hoobi rahvusvahelistele ettevõtetele ja taristuobjektidele nagu vana Tšornobõli tuumaelektrijaama kiirgusmõõdikud ning Mumbai ja Amsterdami sadam.

Suurfirmadest sattusid rünnaku alla Vene naftahiid Rosneft, Taani laevanduskompanii Maersk, USA farmaatsiahiid Merck, Prantsuse ehitusettevõte Saint-Gobain ja Briti reklaamifirma WPP.

Sõnum, mille manas ekraanidele lunavararünnak.
Sõnum, mille manas ekraanidele lunavararünnak. Foto: ROB ENGELAAR/AFP/SCANPIX

Kõige tõsisemalt sai kannatada Ukraina, kus ennenägematu rünnaku tõttu seiskusid pangaoperatsioonid. «Rünnak oli maskeeritud kuritegelikuks ettevõtmiseks, aga selle eesmärk oli segadust tekitada,» ütles Briti valitsus.

Briti peaminister Theresa May süüdistas eelmisel aastal Venemaad katses kasutada informatsiooni relvana. Briti relvajõudude ülema Nick Carteri sõnul on Vene kübersõda Suurbritanniale otseseks ohuks, millest jagusaamiseks tuleks relvajõududesse rohkem investeerida.

Dmitri Peskov.
Dmitri Peskov. Foto: Sergey Guneev/Sputnik/Scanpix

Kreml pole aga Suurbritannia väidetega nõus: «Me lükkame taolised süüdistused täielikult tagasi, peame neid tõestamatuteks ja alusetuteks. See ei ole taas miski muu kui igasuguste tõenditeta veneviha kampaania,» ütles ajakirjanikele Kremli pressisekretär Dmitri Peskov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles