Rimi ja Maxima mees on õietolmu mitu korda vähem kui võiks (4)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi Pärnaõiemees esines 2162 õietolmutera ja Maxima MEDUS mees 90 õietolmutera.
Rimi Pärnaõiemees esines 2162 õietolmutera ja Maxima MEDUS mees 90 õietolmutera. Foto: Raul Mee/Raul Mee

Eesti mesinike tellitud analüüs näitab, et Maximas ja Rimi omatoodetena müüdavates metes on mitu korda vähem õietolmu kui näiteks kodumaiste mesinike kaubas. Asjatundjate sõnul on õietolm mees küll tähtis, kuid selle nõutav sisaldus ei ole siiski ühegi määrusega sätestatud.

Eesti Kutseliste Mesinike Ühing tellis Tallinna Ülikoolilt kahe jaeketi, Rimi ja Maxima mete analüüsi, uuriti nii mees sisaldavat õietolmu kui ka füüsikalis-keemilisi näitajaid. Analüüsist selgus, et suurketid hoiavad õietolmu pealt kokku. Nii oli Rimi pärnaõiemees 2162 tolmutera ja Maxima mees MEDUS kõigest 90. Uuringud näitavad, et keskmiselt on grammis meeproovis 10 000 õietolmutera. Eesti meeproovide uurimisest selgub, et meil on see näitaja veidi väiksem, pigem umbes 8000 tera ning kõigi proovide mediaanväärtus on 3600 tera.

Mesinike liidu juhatuse esimees Aleksander Kilk ütles, et õietolmu sisaldus mees on mesinduses tõsine asi. «Õietolm on üks võimalus, kuidas määrata mee päritolu,» selgitas asjatundja. «Seetõttu filtreerivad suurtootjad sageli olulise osa õietolmu välja, mistõttu jääb seda väheks ja ei ole võimalik öelda, kust kandist mesi pärit on.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles