Riigiasutused: Venemaa tankipidu ei tasu üle tähtsustada (4)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tank. Foto on illustratiivne.
Vene tank. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Venemaa korraldab Eesti juubeli eel Narva jõe juures tankipeo, millega tähistatakse Nõukogude armee 100. sünnipäeva. Eesti riigiasutused peavad seda propagandaürituseks, mida ei tasu üle tähtsustada. 

22. veebruariks plaanitud tankipidu toimub Ivangrodis jõe kaldal ning on seotud Punaarmee sajanda aastapäeva tähistamisega. Kavas on eksponeerida tanke ja nendest ka tulistada. Sellest võtavad osa Lääne sõjaväeringkonna sõjaväelased ning teiste jõustruktuuride esindajad.

«Näib, et tegemist on suurejoonelise propagandaüritusega, mille eesmärgiks on demonstreerida Venemaa relvajōudude kohalolekut ja vōimekust vastu NATO piiri. Pole välistatud, et see on omamoodi vastusammuks Eesti iseseisvuspäeva paraadile, mida viimati peeti Narvas 2015. aastal,» arvas riigikogu liige Marko Mihkelson. 

«See, et Venemaa soovib oma piiridel jõudu demonstreerida, ei tule kellelegi üllatusena. Eelmise aasta Zapad oli nende ponnistuste viimane suurem näide, osa suuremast mustrist. Vene Lääne sõjaväeringkonda on vähemalt viimasel kümnendil selgelt eelisarendatud, ju siis peab Putin demokraatlikku ja vabadusi austavat Euroopat enda võimumonopolile kõige suuremaks ohuks,» rääkis riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Hannes Hanso.

Ta lisas, et sellistest tähelepanu tõmbamise katsetest ei tasu ennast eriti häirida lasta. «Kõrgendatud tähelepanu ja rohkelt meediakajastust oleks ilmselt just see, millega tahetakse EV100 pidutuju natuke rikkuda.»

Sellega, et tegemist on oma jõudude demonstratsiooniga, nõustus ka riigikaitsekomisjoni abiesimees Mart Helme. Sõnum võib ilmselt olla ka see, et Eesti 100. sünnipäeva eel tähistab sama juubelit ka Nõukogude armee ning Eesti riik püsib vaid seepärast, et Venemaa pole seda armeed kasutanud, lisas Helme. 

Venelaste tankipidu Helme sõnul siiski üle tähtsustada ei tasu. «See on just nii suur ja oluline asi, kui selle enda jaoks teeme.»

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang sõnas, et 23. veebruari paiku Ivangorodis Vene relvajõudude relvastuse ja imiteeritud sõjaliste tegevuste näitamine ei ole esmakordne ega ebatavaline tegevus ning sellelaadseid üritusi on korraldatud ka varasematel aastatel.

Eesti kaitsevägi vastas Postimehele, et nad ei kommenteeri Vene Föderatsiooni Lääne sõjaväeringkonna rahvaüritusi.

Ka kaitsepolitsei teatas, et nemad ennast sellest häirida ei lase ja teevad oma tööd edasi. «See on iga Eesti inimese enda otsustada, kuidas sellisesse Venemaa tegevusse suhtuda,» lisas kaitsepolitsei vanemspetsialist Kristina Romet.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles