Kas teadsid? Need on loomad, keda on süüdistatud rahvusvahelises spionaažis

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Jürgen von Wirth / Scanpix

Sügaval uraanikaevanduste sisemustes jalutavad ringi sisalikud, kes Iraani salastatud infot maailmaga jagavad. Vähemalt nii paistab arvavat Iraani militaarnõunik Hassan Firuzabadi.

Väljaanne Times of Israel vahendas kohaliku uudisteagentuuri väidet, et Firuzabadi sõnul on praegu vahi keskkonnakaitsjad, kelle juurest leiti sisalikke ja kameeleoneid. Firuzabadi arvates püüdsid keskkonnakaitsjad loomade abil leida kohti, kus riik uraani kaevandab, ent nende spionaažikatse kukkus läbi.

Ei ole teada, kuidas Firuzabadi sellise järelduseni jõudis, ent teadlaste sõnul ei sobi sisalikud kohe kindlasti spioonideks, sest kõigusoojaste loomadena ei läheks nad vabatahtlikult pimedatesse ja külmadesse kaevanduskoobastesse. See ei ole aga esimene kord, mil loomi spioonideks tembeldatakse ning seetõttu koguski National Geographic kokku mitu näidet loomariigi «spionaažikatsetest».

Suline spioon

2016. aastal lendas hiiglasliku, pea kahemeetrise tiivaulatusega kaeluskotkas üle Iisraeli piiri Liibanoni. Kui kohalikud külaelanikud linnu kinni püüdsid, avastasid nad tema jala küljes imeliku jälitusseadme ning olid veendunud, et kotkast kasutati nende järgi luuramiseks. 

Jälitusseadme olemasolu tegelik põhjus ei olnud mitte midagi dramaatilist — lind oli osa programmist, mille eesmärk oli röövlindude hulga kasvatamine Lähis-Idas ning ta elas Iisraeli Gamla loodusreservaadis. BBC vahendas hiljem, et linnule tõttasid appi rahuvalvajad ning suline spioon viidi oma kodupiirkonda tagasi.

Üks Iisraelist pärit kaljukotkas nabiti kinni ka 2011. aastal ning seda Saudi-Araabia valitsuse poolt. Lind kuulus Tel Avivi Ülikooli teadlastele, kes kasutasid kotka jala küljes olnud GPS-seadet tema liikumise jälgimiseks.

Pähklimaiad spioonid

Iraan on ka enne sisalikukahtlusi loomi spionaažis süüdistanud. 2014. aastal võtsid nad vahi alla 14 oravat, kes olid kohalike uudisteagentuuride sõnul varustatud spioneerimisseadmetega. Väidetavalt kandsid oravad pealtkuulamistehnikat, et salajasi jutte lindistada. 

Kohalikud võimud kinnitasid, et nad olid oravatest teadlikud, ent polnud nõus andma infot selle kohta, kust loomad pärit olid ning mis nendega edasi tehti. Endise CIA agendi ja metsloomateaduri John Koprowski sõnul on aga vähetõenäoline, et oravate treenimine sellistel eesmärkidel võimalik oleks.

Allveespioonid

Kui väited, et oravad, sisalikud või kotkad ka päriselt spionaažiga tegelevad on küsitavad, siis mõningate loomade kohta käivad spioonikahtlustused ei pruugi tõest kaugel olla.

2015. aastal väitis Palestiina terrorismisüüdistustega organisatsioon Hamas, et nad püüdsid kinni Iisraeli vägede poolt spiooniks saadetud delfiini. Times of Israel vahendas süüdistusi, et delfiinil olid jälgimisseadmed, sealhulgas kaamerad. Kuigi antud juhtumi detailid ei ole selged, on teada, et delfiine on militaartaktikates mitmel korral kasutatud.

Kui Venemaa väed 2014. aastal Krimmi üle võtsid, leidsid nad rühma «võitlusdelfiine», kelle ülesandeks oli tõenäoliselt veealuste miinide leidmine ning sissetungijate ära ajamine. Delfiine kasutas 1960. aastatel samamoodi ka USA merevägi, kelle delfiinid olid väidetavalt tänu oma kajalokatsioonivõimele miinide leidmises suurepärased. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles