6 sammu, mida alustav ettevõtja võiks silmas pidada

Telia Eesti AS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Telia Eesti AS

Oma äri alustamiseks on tavaliselt kaks teed. Mõnikord saab äri alguseks  enneolematu või tulus äriidee, mis lausa vajab elluviimist. Teisel puhul on soov ja kirg ettevõtlusega alustada nii suur, et küll ka see idee leitakse, mis oma äri aluseks saab.

1. Ettevõtte asutamisega seotud toimingud.

Kui äriidee on paigas, tuleb valida tegevusala ja mõelda sellelegi, kas vaja on näiteks tegevuslubasid. Oma lapsele nime panemine ehk ärinime valik on järgmine samm. Lisaks sellele, et ettevõtte nimi peab vastama kindlatele nõuetele, tuleb arvestada, et hästi valitud nimi aitab kindlasti imagole, usaldusväärsusele ja tuntusele kaasa. Ärinimega koos tuleks mõelda nii kaubamärkide kui ka domeeni nimele, et need moodustaksid loogilise terviku ja selles faasis tuleks kontrollida nende saadavust. Ärinimega seonduvad otsused peavad olema tehtud, et saaks äriühingu registreerida.

2. Finantseerimine ja igapäevapangandus

Pangakonto avamine ja kapitali sissemakse on esimesed vajalikud toimingud, ja selles faasis tasub pangaga nõu pidada, millised saavad olema ettevõtte edasised vajadused. Pangad pakuvad alustavale ettevõtetele mitmeid soodustusi, nii tasub konsulteerida näiteks ülekannete, arvelduskonto halduse  ja maksterminali kasutamise võimaluste osas.

3. Ressursside vajaduse hindamine

Tootmisettevõtted on kahtlemata väga kapitalimahukad, aga tegelikult on kõikidel ettevõtetel on rida kulutusi, millele tasub kohe mõelda. Lisaks kõige kallimale varale – töötajatele, on teisigi kululiike, mille valik tasub läbimõeldult teha, alates riist- ja tarkvara soetamisest raamatupidamisteenusteni. Paljudel juhtudel tuleks eriti alguses arvestada ka koolituste ja konsultatsioonide vajadust.

4. Kommunikatsioonilahendused

Mitte ükski äri ei toimi ilma suhtluseta, seega on suur roll kiiret kommunikatsiooni võimaldavatel lahendustel. Kiire internetiühendus kontoris, 4G ühendus kõikjal nii mobiilis kui ka arvutis, kõned,sõnumid ja internet Euroopa Liidus nagu Eestis on põhilised tegurid, mis muudavad töökorralduse võimalikult kiireks ja efektiivseks. Parimad teenuspakkujad garanteerivad ka IT-toe ja seadmete kindlustuse. Lisaks annavad heal tasemel kommunikatsioonilahendused võimaluse tööaja vabamaks korralduseks, sest paljusid tööülesandeid saab täita ükskõik millises paigas ringi liikudes.

5. Koduleht ja e-pood

Internetidomeeni registreerimine on küll vabatahtlik, aga igal juhul tasub selle saadavuse kontrolli ja registreerimisega tegeleda võimalikult kiiresti, isegi kui kodulehe loomine on tulevikku planeeritud. Ettevõtte-nimeline koduleht ja e-post suurendavad äri usaldusväärsust ja kiirendavad tuntuse kasvu internetis. Üha enam ettevõtteid vajavad ka e-poodi. Seega tuleb leida hea partner, kes majutaks nii domeeni ja e-poodi, aga ka e-posti ning blogi ja hoolitseb ka selle eest, et varukoopiad oleks tehtud ja oluline info säilitatud.

6. Töökorraldus ja kulude analüüs

Plaanide reaalsel elluviimisel tekib veel rida küsimusi, mis tuleb efektivseks tegutsemiseks lahendada. Alates sellest, milline on meeskond kuni kõigi tööprotsesside mõõtmiseni ja mõttestamiseni. Aga hea töökorraldus sõltub ka sellest, kas kõik teenused on valitud tugevatelt ja usaldusväärsetelt partneritelt, lisaks aitab ühest kohast teenuste tellimine ehk hea terviklahendus nii aega kui kulusid kokku hoida.

Kui soovid, et sinu ettevõtte esimesed sammud oleks võimalikult lihtsad, vii ennast kurssi heade pakkumistega alustavatele ettevõtetele.

Copy
Tagasi üles