Tallinna börs peatas tehingud Läti ABLV pangaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABLV kontor Riias
ABLV kontor Riias Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Nasdaq Tallinna Börsi juhatus otsustas peatada AS ABLV Bank‘i Nasdaq Tallinn liikmelisuse koheselt.

Kõik ABLV aktiivsed tehingutellimused tühistatakse.

Vastavalt Euroopa Keskpanga (ECB) juhistele, otsustas Läti finantsjärelevalve 18. veebruaril erakorralisel istungil peatada ajutiselt kõik ABLV panga tehingud. Piirangud kehtivad kõigi valuutade puhul alates esmaspäevast.

USA rahandusministeeriumi finantskuritegude õiguskaitse võrgustik (FinCEN) teatas möödunud nädalal, et Läti ABLV pank on USA Patriot Acti alusel rahapesu suhtes esimesse riskirühma kuuluv ja tegi ettepaneku keelata USA-s panga jaoks või selle nimel korrespondentkonto avamise ning omamise.

Võrgustiku raportis tuuakse välja, et ABLV on seadnud rahapesu oma äritegevuse alustalaks. ABLV-i juhatus lubab pangal ja selle töötajatel orkestreerida rahapesusekeeme, mis on olnud seotud Põhja-Korea tuumaprogrammi rahastamisega ja ebaseadusliku tegevusega Aserbaidžaanis, Ukrainas ja Venemaal, märkis FinCEN.

FinCEN süüdistas panka ka Läti rahapesu ja terrorismi vastaste seaduste jõustamise takistamises ja Läti ametnikele pististe maksmises. Pank on kõiki süüdistusi eitanud ja teatanud, et viimastel aastatel on sisekontrolli oluliselt parandatud.

ABLV on varade poolest Läti suuruselt kolmas pank. Selle võlakirjad on märgitud Nasdaq Riia börsi võlakirjanimekirjas. Pank on Euroopa Keskpanga (ECB) otsese järelevalve all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles