Läti peaminister: keskpanga juhi ametis jätkamine on mõeldamatu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Māris Kučinskis
Māris Kučinskis Foto: Edmunds Brencis/AP/Scanpix

Läti peaministri Māris Kučinskise sõnul on mõeldamatu, et nädalavahetusel korruptsioonitõrjeameti (KNAB) poolt kinni peetud Läti Panga juht Ilmārs Rimšēvičs ametis jätkata võiks.

Usutluses Läti Televisioonile ütles peaminister, et Rimšēvičsile esitatud süüdistused on väga tõsised ja talle võidakse seada piirangud, mis takistaks tal keskpanga juhina ametis jätkata.

Kuigi Läti Panga juhtimine on teatavas kriisis, on keskpank endiselt kompetentne ja suudab toimida ka ilma juhita, sõnas peaminister.

Küsimusele, kas talle olid KNAB-i kavatsused eelnevalt teada, ütles Kučinskis, et tavapäraselt informeeritakse eelnevalt peaministrit, kuid ta ei saa asja sekkuda. Lõppude lõpuks on valitsus vastutav KNAB-i järelevalve eest ja "kõik ei ole KNAB-i tegevuse osas teadmatuses," ütles ta.

Läti korruptsioonitõrjeametnikud pidasid Rimšēvičsi kinni laupäeval. Valitsuse teatel küsitleti teda seitse tundi ja viidi siis üle teise asukohta. Kohaliku meedia andmeil otsisid korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) agendid päev vareml läbi Rimšēvičsi kodu ja tema kontorid keskpangas.

«KNAB kommenteerib seda küsimust ja esitab selgituse nii vara, kui võimalik teha, et see ei segaks juurdlust,» teatas büroo esindaja Laura Duša.

USA rahandusministeerium teatas möödunud nädalal Läti ABLV panga arvatavast seotusest rahapesu ja pistiseandmisega. Mingit seosest Rimšēvičsi juhtumiga ei ole seni teatatud.

Rimšēvičs, kes määrati Läti Panga juhiks 2001. aastal on varasemalt teatanud, et ei kandideeri oma kolmanda ametiaja lõppemisel uuesti keskpanga juhiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles