KOHALIK VAADE. Ciudadanos ohustab Hispaania valitsusparteid (1)

Gregorio García Maestro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2005. aastal loodud erakonna esimesel tegutsemisaastal poseeris parteijuht Albert Rivira enda valijate mällu söövitamise eesmärgil parteiplakati peal ihualasti.
2005. aastal loodud erakonna esimesel tegutsemisaastal poseeris parteijuht Albert Rivira enda valijate mällu söövitamise eesmärgil parteiplakati peal ihualasti. Foto: Ciudadanos

Hispaania paremtsentristliku erakonna Ciudadanos (Kodanikud) populaarsus on kõvasti kasvanud. Kui valimised toimuksid praegu, hääletaks kõige rohkem hispaanlasi – viimaste arvamusküsitluste järgi 28,3 protsenti – just nende poolt. Sellega edestavad nad ka peaminister Mariano Rajoy konservatiive, keda toetaks 21,9 protsenti valijatest. 

Ciudadanos sai alguse 12 aastat tagasi Kataloonias tekkinud iseseisvusvastase liikumisena. Suure arenguhüppe tegi aga tsentristlikku maailmavaadet esindav erakond sügava majanduskriisi aastatel, kui nende uuenduslikud ja korruptsioonivastased seisukohad tõstsid partei Hispaania poliitikas võtmetegijate hulka.

Öeldakse, et Ciudadanos on parempoolsete Podemos (Hispaania vasakpoolne erakond –toim), viidates mõlema uudsele lähenemisele poliitika ajamisel. Nende parteide juhtfiguurid on nooremapoolsed ja ajavad asju professionaalselt, nad on head esinejad ning nende tegemisi ei varjuta mineviku korruptsiooniskandaalid, mida ei saa öelda näiteks peaministri konservatiivse Rahvapartei (PP) liikmete kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles