Kohtunikul pole enne uut aastat Tallinna Sadama kaasuse arutamiseks aega (15)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama kohtuasja eelistung Liivalaia kohtumajas.
Tallinna Sadama kohtuasja eelistung Liivalaia kohtumajas. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna Sadama nelja miljoni euro suuruse altkäemaksuafääri arutamine algab uuel aastal, kuna Harju maakohtu kohtunikul ei ole enne tuleva aasta jaanuarikuud võimalik protsessiga alustada.

Kohtu pressiesindaja Janar Filippov selgitas, et istungite planeerimisel lähtub kohtunik sellest, missugune on tema ja teiste menetlusosaliste käsutuses olev vaba aja ressurss.

Konkreetse kohtuniku kalendris seisab kuni käesoleva aasta lõpuni planeeritud üldmenetlus varastatud sõidukite müümises süüdistatavate grupi üle, millega paralleelselt poleks võimalik Tallinna Sadama mastaabis asja arutada.

«Menetlusaja mõistlikkus on iga kohtuasja puhul erinev, seega ei saa välistada, et küsimus ka selles asjas tõusetub,» märkis Filippov.

Asja arutav kohtunik selgub juhuslikkuse printsiibil ning üksnes tööga hõivatus või ülekoormus ei ole alus taandumiseks, rõhutas Filippov. «Minu teada ei ole Harju maakohtu kohtunike seas hetkeseisuga neid, kes saaks kiidelda alakoormusega – pigem on olukord vastupidine,» lisas ta.

Tallinna Sadama endise juhi Ain Kaljuranna advokaat Paul Keres ütles pärast eelmisel nädalal kriminaalasjas toimunud esimest eelistungit, et asja sisuline arutelu algab alles aasta aja pärast.

«Asi hakkab sisuliselt pihta 2019. aasta jaanuari alguses ning vältab tõenäoliselt 2020. aasta juuni lõpuni,» sõnas ta. Kaitsjad esitasid taotluse ka kriminaalasja lõpetamiseks aegumise tõttu.

Esimese astme kuriteod, mille karistus on rohkem kui viis aastat vangistust, aeguvad kümne aastaga alates kuriteo lõpuleviimisest, teise astme kuriteod, mille karistus on väiksem või ainult rahaline, aeguvad viie aastaga. Osa kuritegusid ei aegu kunagi.

Ligi kolm aastat kestnud kriminaaluurimise käigus kogutud tõenditele tuginedes esitas riigiprokuratuur mullu sügisel Tallinna Sadama endistele juhtidele Allan Kiilile ja Ain Kaljurannale süüdistuse 2005. kuni 2015. aastani suures ulatuses altkäemaksu võtmises ning rahapesus.

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles