Gatesi sõnul peaksid USA miljardärid tunduvalt rohkem makse maksma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Gates
Bill Gates Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Microsofti asutaja ja filantroop Bill Gates leiab, et kuigi ta on maksnud elu jooksul üle 10 miljardi dollari makse, peaksid temasugused miljardärid USAs tunduvalt rohkem makse maksma.

Amazoni asutaja Jeff Bezose järel maailma rikkuselt teine mees Gates kritiseeris Ühendriikide hiljutist maksureformi, mis vähendas ettevõtte tulumaksu ja üksikisiku tulumaksu määra kõige jõukamatele ameeriklastele.

«Ma olen maksnud rohkem makse kui keegi teine, kuid valitsus peaks nõudma minu positsioonis inimestelt tunduvalt kõrgemate maksude maksmist,» ütles Gates pühapäeva õhtul usutluses televõrgule CNN.

Hiljutine maksureform soosib rikkaid, kuigi vabariiklased väidavad, et see aitab kesk- ja töölisklassi, sõnas ta. «Jõukamad inimesed kalduvad saama keskklassist või vaestest rohkem soodustusi, mistõttu läheb see vastuollu üldise trendiga, mida te sooviksite näha, sotsiaalse tagatiste tugevnemise kohta ja sellest, et tipus olijad maksaksid kõrgemaid makse,» lausus filantroop.

Olukorras, kus kuuendik USA elanikkonnast elab «pettumust valmistavates» tingimustes, peavad riigi poliitikakujundajad mõtlema suurenevast ebavõrdsusest ja endalt küsima, «Miks ei tee me nende inimeste jaoks paremat tööd?», sõnas Gates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles