Läti pangaliit nõuab Euroopa Keskpangalt rahapesu asjus selgitust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABLV logo
ABLV logo Foto: SCANPIX

Läti pangaliit nõuab Euroopa Keskpangalt selgitust, kuidas võis juhtuda, et ABLV pank, mis oli Keskpanga järelevalve all, rahapesuskandaali sattus.

Läti pangaliidu juht Sandra Liepina märkis televisioonis esinedes, et ABLV ärimudelil seaduslikkus oli Euroopa Keskpanga jälgimise all ning seega võlgneb Keskpank Lätile selgituse.

Liepina kutsus üles Euroopa Keskpanga esindajaid Lätti tulema ja võtma ühes aruande panga järelevalve kohta ning samuti aru andma sellest, millist informatsiooni jagati USA ametkondadega ning mis jäi tegemata, et olukord nii pööraselt käest läks.

Samuti peaks USA rahandusministeeriumi juures tegutsev finantskuritegude uurimisvõrgustik jagama informatsiooni avastatud rikkumiste kohta nii ruttu kui võimalik.

Liepina sõnul on viimastel aastatel erinevad organisatsioonid teinud tublisti koostööd, et vähendada mitteresidentide teenindamisest tulenevaid riske panganduses.

Läti finantsjärelvalve peatas Euroopa Keskpanga nõudmisel kõik ABLV panga maksed 19. veebruaril. USA rahandusministeeriumi nõudel kehtestati panga vastu sanktsioonid eelmisel nädalal, kuna panka kahtlustatakse rahapesus seoses Põhja-Korea tuumaprogrammi ja ebaseaduslike äridega Venemaal, Ukrainas ja Aserbaidžaanis.

USA uurijate hinnangul maksis ABLV Läti ametnikele altkäemaksu, et riigi seadusi eirates äri ajada. Pank on kinnitanud, et lükkab kõik taolised süüdistused ümber.

Septembri lõpus oli ABLV pank varade suuruse pooles kolmas Lätis. ABLV panga aktsiad olid kaubeldavad Riia börsil ja pank oli Euroopa Keskpanga järelevalve all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles