Juubelimündi tutvustus tõi Eesti Panka 750 inimest

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheeurone münt.
Kaheeurone münt. Foto: Eesti Pank

Eesti Pank avas esmaspäeval neljaks tunniks rahvale uksed, et esitleda Iseseisvussaalis Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud erikujundusega kaheeurost käibemünti. Kokku külastas keskpanka 750 inimest.

Mündiesitlus keskpanga Iseseisvussaalis oli osa EV100 sünnipäevanädala avasündmusest. Pärast avalikku aktust Tartu mnt alguses, kus täpselt 100 aastat tagasi kogunes Päästekomitee, et koostada järgnevatel päevadel Eesti iseseisvusmanifesti, liikus rongkäik Eesti Pangas toimuvale kaheeurose mälestusmündi avalikule esitlusele.

Mälestusmünti, mündikaarti ja -voldikut sai osta Eesti Panga Iseseisvussaalis pärast esitlust. Lisaks on neid tooteid võimalik osta Omniva e-poest ning alates 20. veebruari keskpäevast Eesti Panga muuseumipoest. Täna jõudsid juubelimündid jaekaubanduse kaudu ka ringlusse.

Mälestusmünt on mõeldud sümboolselt kõigi Eesti elanike jaoks ja seetõttu on müntide tiraaž seekord sama suur, nagu oli Eesti rahvaarv 2017. aasta alguses: 1 317 800.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud mälestusmünti esitleti Eesti Panga Iseseisvussaalis, kus 24. veebruaril 1918 moodustati Ajutine Valitsus.

Erikujundusega juubelimündi rahvuslikul küljel on kujutatud Eesti Vabariigi ametlikku juubelilogo «Aastasada», mis seob endas moodsas võtmes numbreid 18 ja 100, ühendades nii riigi asutamise aasta ja tänapäeva. Mälestusmündi kujunduse autor on loovagentuur Identity ja mündid on vermitud Leedu Rahapajas.

Eesti juubelile pühendatud kaheeurose mündi esitlus tõi Eesti Panka sadu inimesi.

«Kokku külastas eile Eesti Panka nelja tunni jooksul 750 inimest, et vaadata mündi esitlust,» sõnas Eesti Panga kommunikatsioonispetsialist Eva Vahur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles