USA: Põhja-Korea tühistas plaanitud kohtumise Pence´iga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Mike Pence teisipäeval Floridas Kennedy kosmosekeskuses.
USA asepresident Mike Pence teisipäeval Floridas Kennedy kosmosekeskuses. Foto: SIPA/Scanpix

USA asepresident Mike Pence ja Põhja-Korea ametnikud plaanisid Pyeongchangi taliolümpiamängude ajal salakohtumist, kuid Pyongyang tühistas kõnelused pärast seda, kui USA asepresident mõistis hukka mõrvarliku režiimi rikkumised, teatas Washington eile.

«Asepresidendi hiljutise visiidi käigus Lõuna-Koreasse, mille eesmärk oli kinnitada liitlaste otsusekindlust ja toetada ameerika sportlasi, tekkis võimalus põgusaks kohtumiseks Põhja-Korea delegatsiooni juhtidega,» ütles Ühendriikide välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert avalduses.

Nauerti sõnul oli Pence valmis seda võimalust kasutama ja tegema selgeks vajaduse, et Põhja-Korea loobub oma ebaseaduslikest raketi- ja tuumprogrammidest.

«Korea Rahvademokraatliku Vabariigi (Põhja-Korea) ametnikud otsustasid viimasel minutil kohtumise ära jätta. Me kahetseme nende suutmatust sellest võimalusest kinni haarata,» lausus ta.

Pence juhtis USA delegatsiooni Pyeongchangi taliolümpiamängude avatseremoonial 9. veebruaril. Avatseremooniaks saabus Lõuna-Koreasse ka Põhja-Korea kõrgetasemeline delegatsioon eesotsas riigijuht Kim Jong-uni õe Kim Yo-jongi ja nominaalse riigipea Kim Yong-namiga.

Esiplaanil Mike Pence, vasakul Kim Yong-nam ja paremal Kim Yo-jong.
Esiplaanil Mike Pence, vasakul Kim Yong-nam ja paremal Kim Yo-jong. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Asepresidendi kantselei teatel meelitasid Põhja-Korea esindajad Pence´i kohtumise võimalusega lootuses, et ta võtab Pyongyangi suhtes leebema hoiaku. Pence´i kantseleist anti mõista, et stalinistliku riigi esindajad loobusid kohtumisest pärast seda, kui sai selgeks, et asepresident oleks kohtumise toimumise korral USA karmile positsioonile kindlaks jäänud.

Pence´i personaliülem Nick Ayers sõnas, et asepresident oleks kohtumisel edastanud kompromissitu sõnumi president Donald Trumpi valitsuse maksimaalse surve kampaaniast Põhja-Korea vastu.

«Ehk just sellepärast jätsid nad kohtumise ära või ei olnud nad selles kunagi siirad olnudki,» ütles Ayers.

Põhja-Korea pole USA väiteid plaanitud kohtumise ärajätmisest kommenteerinud, kuid teatas oma delegatsiooni Lõuna-Koreas viibimise ajal, et ei kavatse Pence´iga kohtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles