Jaapan teatas arvatavast Põhja-Korea sanktsioonirežiimi rikkumisest

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lipu all sõitev tanker Rye Song Gang Ida-Hiina merel 20. jaanuaril tehtud fotol, mille avaldas Jaapani kaitseministeerium.
Põhja-Korea lipu all sõitev tanker Rye Song Gang Ida-Hiina merel 20. jaanuaril tehtud fotol, mille avaldas Jaapani kaitseministeerium. Foto: HANDOUT/REUTERS

Tokyo teatas kolmapäeval uuest Põhja-Koreale kehtestatud ÜRO sanktsioonide rikkumise juhtumist, kui oli märganud kauba üleandmist arvatavalt Hiina laevalt Põhja-Korea alusele, teatas Jaapani välisministeerium teisipäeval.

Tegemist on sel aastal juba kolmanda korraga, kui Jaapan on teatanud kauba üleandmisest Põhja-Korea alusele, mis on ÜRO sanktsioonidega keelatud.

Jaapani sõjaväe patrull-lennuk ja saatelaev jälgisid kauba üleandmist Ida-Hiina merel reede pärastlõunal.

Jaapani merevägi "leidis Põhja-Korea lipu all sõitva tankeri Yo Jong 2 seismas teadmata päritolu väikse aluse kõrval" avamerel umbes 250 kilomeetri kaugusel Hiina Shanghai sadamalinnast, teatas välisministeerium.

Väiksel alusel olid neli Hiina hieroglüüfi "Min Ning De You 078", mille inglisekeelne vaste on "Fujiani provints, Ningde linn, naftatanker 078", lisas ametkond.

"Põhjaliku analüüsi järel on Jaapanil tugev alus kahtlustada, et nad viisid läbi laevalt laevale kauba üleandmist", mis on ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidega keelatud, teatas ministeerium.

ÜRO kehtestas eelmisel aastal Põhja-Koreale raketikatsetuste ja kuuenda tuumakatsetuse eest neli karmi sanktsioonipaketti. Muuhulgas keelati kaheksal Põhja-Korea laeval rahvusvahelistesse sadamatesse sisenemine.

Septembris vastu võetud Julgeolekunõukogu resolutsioon keelab liikmesriikidel läbi viia kaupade laevalt laevale üleandmist Põhja-Korea lipu all sõitvate laevadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles